Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия пуска нов изтребител, ще конкурира Ф-35

[post-views]
Русия пуска нов изтребител, ще конкурира Ф-35

Самолетът е с един двигател и ще развива до 2200 км/ч

Нов модел стелт изтребител, наречен Checkmate (в буквален превод „Шах и мат“) от пето поколение бе представен от Русия тази седмица в рамките на Международния авиационно-космически салон (МАКС) в Жуковски, край Москва. Машината бе обявена за „принципно нов военен самолет“. Очаква се първият полет да е през 2023 г., а първата партида да е произведена през 2026 г. Руският президент Владимир Путин разгледа прототипа и коментира, че той по-трудно ще може да бъде проследен с радари и има високи летателни характеристики.

Според експерти Checkmate е проектиран като по-евтин вариант на руския изтребител Су-57, за да се продава повече. Търсенето на международния пазар за най-новия руски изтребител се оценява на 300 бройки, посочи по време на авиосалона вицепремиерът Юрий Борисов.

Техническите параметри на самолета още не са известни. Но все пак някои подробности бяха съобщени от Олег Пантелеев, един от организаторите на МАКС. „Този нов боен самолет може да се използва за различни задачи. Той не е само прехващач, а може и да унищожава въздушни цели и без проблеми да бомбардира водни и земни цели“ – каза Пантелеев като добави, че Checkmate вероятно ще бъде рекламиран като конкурент на американския Ф-35 и на шведския „Грипен“.

Според руските медии, „Шахмат“ има само един двигател, за разлика от предшественика си „Су-57“, който също се водеше „стелт“. Новият изтребител вероятно ще развива до 2200 км/ч. Наблюдателите посочват още, че досега Кремъл е успял да запази разработката на самолета в пълна тайна.

През седмицата Русия направи и още една демонстрация на съвременно въоръжение. Фрегатата „Адмирал Горшков“ успешно изстреля хиперзвукова ракета „Циркон“ срещу наземна цел на разстояние от над 350 километра. „Обективният контрол установи, че целта е успешно поразена с пряко попадение. Тестът потвърди тактико-техническите характеристики на ракетите „Циркон“, посочва руското министерство на отбраната. Ракетата е била изстреляна от акваторията на Бяло море в Северния ледовит океан, целта е била разположена на брега на Баренцово море.

С комплекса „Циркон“ ще бъдат въоръжавани подводници и надводни кораби от Военноморския флот на Русия, уточнява министерството. През март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин представи хиперзвуковите ракети като част от руските оръжия от ново поколение, които могат да поразяват почти всяка точка от земното кълбо и да избягват противоракетните средства, разположени от САЩ, припомня Ройтерс. Коментирайки изпитването на ракетата „Циркон“, говорителят на Пентагона Джон Кирби, заяви, че новите руски ракети могат потенциално да дестабилизират обстановката и да създадат значителен риск, тъй като са способни да носят ядрен заряд. Посолството на Русия в САЩ обаче отговори незабавно като предупреди Вашингтон да не разполага хиперзвукови ракети на територията на Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани