Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Демонстрация на професионализъм и готовност за бойни действия

[post-views]
Демонстрация на професионализъм и готовност за бойни действия

Атанас ПАНАЙОТОВ

В учението участваха 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи.

От 11 до 19 юли българските Военноморски сили организираха за 25-и път провеждането на националното учение с международно участие „Бриз 2021“. То способства за повишаването на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.

Министър-председателят Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов дадоха висока оценка за професионализма на участващите сили и добрата координация между ВМС и участващите държавни и неправителствени структури и организации. На проведения първоначален анализ на „Бриз 2021“ командирите на Втората постоянна военноморска група на НАТО контраадмирал Стефано Русо и Втората постоянна противоминна група на НАТО капитан І ранг Хавиер Апарицио изразиха благодарността си за проведеното съвместно учение, както и готовността на групите за участие в поредното издание през следващата година.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов благодари на всички командири и участници за изпълнените успешни задачи, изрази желанието си за нови срещи и действия в този формат през 2022 г. и им пожела здраве и попътен вятър.

Основната идея на учението

бе да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона, както и да се сертифицира командване на тактическа група патрулни кораби от ВМС на България съгласно изискванията на НАТО (MAREVAL). Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който бе и общ ръководител на „Бриз 2021”. Офицер, провеждащ учението и директор на учението бе капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС. Началник на Щаба на ръководството на учението бе капитан I ранг Атанас Змийчаров – заместник-началник на Щаба на ВМС.

Усилията по време на „Бриз 2021“ бяха насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат, по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи).

Особено важен акцент бе усъвършенстването на координацията с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, овладяване на похитен търговски кораб, спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на нефтен разлив. В това отношение военноморското учение „Бриз 2021”  е уникално със своите мащаби в сравнение с ученията на другите видове въоръжени сили. В епизодите се включиха: Областната администрация – Варна; Община Варна; Българският червен кръст; Изпълнителната агенция „Морска администрация”; Главната дирекция „Аварийно спасителна дейност” – Варна; Съвместният координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване; Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”; Държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение”; Регионалната дирекция „Гранична полиция” – Бургас; Областната дирекция на МВР – Варна; Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна; „Районният център 112”- Варна; Регионалната здравна инспекция – Варна; Центърът за спешна медицинска помощ – Варна; Пристанище „Варна” ЕАД; МБАЛ – Варна към Военномедицинската академия; „Поддържане чистотата на морските води” АД; Басейнова дирекция „Черноморския район”; „Космос Шипинг” АД; Параходство „Български морски флот” АД; Доброволческото сдружение „Булсар”; Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна; „Порт флот 99“ АД; „Пилотска станция Варна-П“ ЕООД.

Утвърден партньор в ученията „Бриз“

вече е и Европейската агенция по морска безопасност (EMSA), която през тази година разшири участието си с привличането на втори специализиран кораб за партньор на българския специализиран танкер GALAXY ECO – базирания в румънското пристанище Констанца танкер AMALTHIA. Към техните съоръжения за борба с нефтени разливи EMSA добави и плаваща надуваема баржа с капацитет 100 куб. м. В помощ на екипите действаше специализиран дрон, оборудван с видео- и инфрачервена камера, предоставяща информация в реално време и използвана за насочване на корабите към петната с най-голяма концентрация.

Изпълнението на предварително планираните епизоди за бойните кораби започна след като корабите от многонационалното оперативно съединение напуснаха Пристанище Варна и излязоха на море. Действията им преминаха под командването на командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков. След като извършиха преход, по време на който бяха изпълнени задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на корабите при напускане на пункта за базиране и пристанището и съвместно маневриране в състава на тактическата група, корабите заеха районите за провеждане на планираните епизоди.

Действията на корабните групи

включваха отработване на задачи по откриване и отразяване атаките на бързоходни лодки, водене на бойни действия с въздушен противник, тактическо маневриране, подводно обследване на зададен район с автономни подводни апарати и анализ на данните, свързочни учения и борба с подводен противник. Този епизод бе с участието на подводница от ВМС на Турция. Адмирал Емил Ефтимов благодари на своя колега – началника на Генералния щаб на Турция генерал Яшар Гюлер, за предоставената възможност за тренировка за страната ни и за нашите съюзници.

Общо в учението участваха 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и 2065 военнослужещи от Военноморските сили на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса. Българските ВМС участваха с 16 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета и с 860 души личен състав. В учението се включиха два щурмови самолета Су-25 от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътните войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в България и Военномедицинската академия.

В учението бе използван фиктивен сценарий, който дава възможност на българските военни моряци да се подготвят за посрещане на предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.

В деня, определен за

демонстрации пред официалните гости,

участниците отработиха занятия при борба с пожар на търговски кораб в пристанище, демонстрираха умения при овладяване на похитен търговски кораб, както и спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на нефтен разлив. Бяха отразени асиметрични атаки от малка бързоходна лодка и от въздушен противник. Впечатляващи бяха изпълнените огневи задачи с 6-стволния комплекс АК-630 (скорострелност до 5000 изстрела в минута на дистанция до 4 км) и с преносимия зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“ по светеща парашутна мишена. Най-атрактивна бе учебната атака на подводница от единичен кораб с използване на противоподводни бомби. Екипажът на корветата „Бодри“ изпълни залп с четири бомби от две установки РБУ-1200. След това водолазният разчет от специализирания катер „Капитан ІІ ранг Никола Фурнаджиев“ показа действия при унищожаването на открита и класифицирана морска мина.

Финалният епизод бе „Отдаване на чест при среща на военни кораби на море“. Корабите се подредиха в строй „килватер“, един зад друг, на разстояние помежду им около 750 метра. Строя поведе фрегатата „Горди“ – флагманският кораб на учебното оперативно съединение 777. Останалите кораби преминаха покрай кораба с VІР-гостите и акредитираните журналисти „Капитан І ранг Димитър Добрев“ в следния ред: фрегатата VIRGINIO FASAN от ВМС на Италия и флагмански кораб на Втората постоянна военноморска група на НАТО, испанският патрулен кораб RAYO – флагмански кораб на Втората постоянна противоминна група на НАТО, фрегатата REGINA MARIA от ВМС на Румъния, фрегатата BARBAROS от ВМС на Турция и патрулният кораб HMS TRENT от ВМС на Великобритания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани