Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Джобно” оръжие с вид на смартфон

[post-views]
„Джобно” оръжие с вид на смартфон

Димитър СТАВРЕВ

Германска компания представя иновативна зашеметяваща граната за спецсилите

Германската компания Rheinmetall представя Spectac, свое ново иновативно несмъртоносно оръжие. Тази правоъгълна зашеметяваща граната е специално проектирана за използване от Силите за специални операции (ССО) на армията и правоприлагащите органи. Най-впечатляващата характеристика на лесната за използване Spectac е нейния дизайн, подобен на смартфон, с иницииращ пръстен и възпламенител на клавишно тяло, вградени в правоъгълна кутия с размерите на мобилен телефон.

Новият дизайн предлага редица предимства. С тегло приблизително 350 g, дължина 110 mm, широчина 63 mm и дебелина 20 mm, тази изключително ергономична еднократна шокова граната се вмъква лесно в тактическия комплект на специалния боец, което я прави много удобна за носене. В допълнение, компактният й дизайн означава, че тя може дискретно да бъде взета при операции под прикритие и от бодигардове. Освен това правоъгълната й форма предлага и други тактически предимства. За разлика от традиционните кръгли гранати, Spectac не се търкаля неконтролирано след падане на повърхност, а вместо това остава на място, което я прави идеална за използване например на стълби.

Максималният радиус на ефекта от нея достига най-много 35 cm. В резултат на това желаният ефект надеждно се осъществява в предвидената зона. Водоустойчива на дълбочина до 20 метра, Spectac генерира заслепяваща светлина и оглушителен взрив. Понастоящем се предлага във версии с нива на акустично налягане от 170 или 180 децибела и две времена на закъснение – 0,5 и 1,5 секунди. За да направят още по-безопасно боравенето с новата шокова граната, инженерите на Rheinmetall са заложили на изпитания дизайн bottom top venting (BTV). По този начин, в случай на неволна детонация, експлозивният ефект е насочен отгоре и отдолу от гранатата, като така надеждно защитава хвърлящата ръка на потребителя.

Spectac не генерира опасни фрагменти. Всяка граната Spectac се изследва рентгеново преди доставка, като по този начин се осигурява максимална функционална надеждност и безопасност. Рентгеновите изображения се съхраняват в продължение на 10 години. Нито капсул-възпламенителят, нито механизмът за забавяне на запалването съдържат оловни съединения. Освен това гранатите са в съответствие с REACH (Европейската директива за химикалите). Успешно сертифицирана в края на 2020 г., Spectac е на разположение на заинтересованите органи незабавно. Този иновативен продукт потвърждава ролята на Rheinmetall като водещ доставчик на пиротехнически ефектори за правоприлагащи и военни приложения.

Бундесверът поръча модернизация на 350 БМП Puma до ниво S1

Rheinmetall спечели голяма поръчка от германския Бундесвер в областта на бойните машини на пехотата, която дава обем на продажбите от над половин милиард евро. Договорът, сключен чрез съвместното дружество PSM GmbH, включва надграждане на първата партида от бойните машини на пехотата (БМП) Puma на Бундесвера, като чрез него те ще имат еднакъв дизайн. PSM GmbH е съсобственост на Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann, всяка от които притежава 50% дял в компанията.

Договорът за модернизация на германския флот от БМП Puma бе подписан на 28 юни 2021 г. във Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера (BAAINBw) в Кобленц. С възлагането на този договор Бундесверът има за цел постигането на оперативно готов, напълно дигитализиран флот от БМП Puma. Работата трябва да започне незабавно, през юли 2021 г., и се очаква да приключи през 2029 г.

Вече официално е ясно, че първоначалната фаза на поръчката обхваща 154 машини и е на стойност 1,04 милиарда евро. Договорът съдържа и клауза за модернизация на още 143 БМП Puma, което за консорциума PSM би означавало допълнителен обем на продажбите на обща стойност 820 млн. евро, с ДДС.

Основният ремонт, който се предприема сега, има за цел да доведе по-голямата част от първата партида от съществуващия флот от 350 БМП Puma на Бундесвера до стандарта S1. В рамките на подготовката за Съвместната бойна група на НАТО с висока готовност (High Readiness Joint Task Force VJTF 2023 – VJTF 2023), която ще бъде ръководена от Бундесвера, 40 БМП Puma вече са модернизирани до стандарт S1. От 350-те БМП Puma на Германия единствените, които не са включени в програмата за модернизация, са 13-те машини за обучение на механик-водачи.

Наред с други неща, новата версия S1 на Puma се характеризира с независими ефектори като многоцелева лека управляема ракетна система MELLS; допълнителни сензори като новата наблюдателна система за механик-водача; и подобрената архитектура на системата за командване и управление. За първи път целият екипаж ще може да „вижда” през бронята, денем и нощем, чрез система за виртуална реалност. Режимът на синтез съчетава зрението на дневна светлина с висококачествено инфрачервено изображение, което позволява ранно откриване на камуфлирани цели денонощно. Версията S1 на БМП Puma е първата западна бойна машина, която включва система от този тип като стандартна функция. Заедно с версията VJTF 2023 на Rheinmetall Future Soldier – Exhanded System (IdZ-ES), версията на Puma формира System Panzergrenadier. За първи път в Германия, System Panzergrenadier свързва дигитализирана платформа (усъвършенстваната версия S1 на БМП Puma) към система „Войник на бъдещето“, включваща цифрова радиотехника. На 18 март 2021 г., от името на Бундесвера генерал-лейтенант Алфонс Майс, командващ на германските СВ, обяви системата за „готова за действие“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани