Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Германия се разбраха за „Северен поток-2“

[post-views]
САЩ и Германия се разбраха за „Северен поток-2“

САЩ и Германия съобщиха в съвместно изявление, че са постигнали споразумение, позволяващо на Русия да завърши спорния подводен газопровод „Северен поток-2“ без допълнителни санкции срещу строителите му. Декларацията не е юридически обвързващ документ и не е пряко доказателство, че администрацията на президента Джо Байдън се отказва от това да работи срещу този проект на „Газпром“, който смята за вреден за енергийната независимост на Европа.

В германско-американската декларация се казва, че Берлин „ще следва буквата и духа на Третия енергиен пакет на ЕС по отношение на „Северен поток-2“ в германската юрисдикция, за да осигури разделяне на собственика на тръбите от този на пренасяния газ, както и достъп на трети страни“.

Транзитният договор на Украйна с Русия е до края на 2024 г. и в декларацията Германия поема ангажимент да помогне на Киев за 10-годишното му удължаване, заради което ще бъде назначен специален пратеник, а преговорите с Москва трябва да започнат не по-късно от 1 септември. В съобщението на Кремъл се потвърждава, че Путин и Меркел са започнали да обсъждат възможностите за продължаване на транзитния договор с Украйна. САЩ и Германия се задължават да окажат на Киев финансова подкрепа за разнообразяване на енергоизточниците, повишаване на енергийната ефективност и прехода към „зелени“ енергия. За това ще бъде създаден специален фонд от 1 млрд. долара (включително с частно участие), като Германия ще се включи с поне 175 млн. долара.

Най-ново

Единична публикация

Избрани