Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френският парламент одобри закон срещу радикалния ислям

[post-views]

След месеци разисквания депутатите от френското Национално събрание (долната камара на парламента) вчера приеха спорен закон, чиято цел е да се бори с радикалния ислямизъм и да „укрепи републиканските ценности“, предаде ДПА.

Законът улеснява разпускането на организации, които поставят под въпрос френските ценности, борбата срещу принудителните бракове и налагането на наказания за използване на език на омразата в интернет.

Президентът Еманюел Макрон и правителството му искат да противодействат на радикалния ислям на местата, където младите хора са най-податливи – някои джамии, край училищата и в интернет. Макрон огласи новия закон през октомври миналата година, заричайки се да спре ислямския сепаратизъм след поредица нападения, отнели живота на над 250 души.

„Осигуряваме си средство за борба с онези, които злоупотребяват с религията, за да поставят под въпрос ценностите на републиката“, заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Макар премиерът Жан Кастес многократно да подчерта, че законът не е насочен срещу религията, негови критици твърдят, че в закона се съдържат елементи, които поставят в неблагоприятно положение мюсюлманската част от населението.

„Никога няма да поставим знак за равенство между радикалния ислямизъм и мюсюлманите, аз смятам, че мюсюлманите са сред първите жертви на тази идеология“, заяви в Кастекс в интервю за в. „Монд“ в края на миналата година.

Консерваторите обаче смятат закона за незадоволитен. Според информация във в. „Фигаро“ и левицата, и десницата искат да подадат жалба до Конституционния съвет (най-висшия конституционен орган в Франция).

Източник: bta.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани