Информационен център на Министерство на oтбраната

Избраха с конкурс името на военен изследователски кораб

Избраха с конкурс името на военен изследователски кораб

Първият за страната военен научноизследователски кораб, с бордови номер 421 от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е новата придобивка, собственост на консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са Морско училище, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции; осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще осигурява и практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции и ще прави и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

За името на кораба бе проведен конкурс. От всички над 250 предложения, комисия избра името „Св. св. Кирил и Методий“, съобщават от Морското училище във Варна.

Официалната церемония по кръщаването на кораба ще се проведе ,утре, 27 юли в Пункта за базиране в морския град.

Източник: в.”24 часа“

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top