Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политическа криза в Тунис – президентът разпусна парламента

[post-views]
Политическа криза в Тунис – президентът разпусна парламента

Тежка политическа криза в Тунис. Президентът Кейс Сайед разпусна временно парламента, сне имунитета на депутатите и уволни премиера Хишем Мешиши. Решението на държавния глава дойде ден след най-мащабните от години антиправителствени протести срещу управляващата ислямистка партия „Ан Нахда“.

Масовите протести съвпаднаха с 64 годишнина от обявяването на Тунис за независима република. Десетки хиляди хора излязоха в столицата Тунис и други големи градове на страната, недоволни от начина по-който властите се справят с пандемията от Ковид-19, както и за задълбочаващите се икономически и социални проблеми в страната.

Кейс Сайед – президент на Тунис:

„Освен това решение ще вземем и други, чрез наредби както повелява конституцията, и така докато в Тунис не настъпи мир и докато не спасим държавата.„

Тунизийският президент допълни, че временно той ще поеме изпълнителна власт, като до дни ще назначи и служебен премиер. Очаквано до скоро управляващите определиха действията на президента като държавен преврат. Последните събития изглежда разделиха и хората в Тунис. Докато едната част от обществото твърдо подкрепя държавния глава, то не малка част симпатизира на доскоро управляващата партия „Ан Нахда“.

Анализатори се опасяват, че поляризацията на обществото, може да има негативни последици за сигурността, след като в неделя за момент се стигна до тежки сблъсъци между симпатизанти на президента и на доскоро управляващата партия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани