Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПОМНИ ВОЙНАТА 1915 – 1918 – ЕПИЗОД 5

[post-views]
ПОМНИ ВОЙНАТА 1915 – 1918 – ЕПИЗОД 5

Документалната филмова поредица на ВТК „Помни войната 1915-1918“ с автор Мария Цветкова има за цел да възвеличи подвига и саможертвата на нашите предци в годините на Първата световна война, да запознае съвременния българин с малко познати или напълно забравени битки и в крайна сметка да възстанови грубо потъпканата национална памет. Петият филм от поредицата, озаглавен „Епопеята при Добрич“, с режисьор Мария Цветкова и сценарист Радослав Симеонов, отново насочва вниманието на зрителя към събитията, разиграли се на Добруджанския фронт през героичната и кървава есен на 1916 г.

Идеята за възвръщането на коварно заграбената от румънците през 1913 г. Южна Добруджа постепенно се превръща в един национален блян, поетичен израз на който става песента „О, Добруджански край”.  На 1 септември 1916 г. целокупният български народ посреща с огромно въодушевление вестта за обявяването на война на кралска Румъния. Обикновеният български войник я възприема като историческо възмездие срещу проявеното от румънците вероломство и проваленото национално обединение. Само така днес можем да си обясним чутовния героизъм и самопожертвователност на храбрата Трета българска армия под командването на генерал Стефан Тошев. В Добруджа тя ще запише златни страници от българската военна история, неподвластни на времето и политическата конюнктура. Сред тях са и тридневните кръвопролитни боеве край Добрич (5-7 септември 1916 г.), останали в съзнанието на съвременниците като „Добричка епопея”. 

Петият епизод от поредицата увлекателно разказва за бляскавите победи на българската кавалерия при Куртбунар, Карапелит и Кочмар, водена безупречно от своя легендарен предводител генерал Иван Колев. Зрителят ще стане съпричастен на неизразимата болка на добруджанци, причинена от чуждото господство, както и на техния безграничен възторг при срещата със свободата, донесена от българската войска. Главни действащи лица в епичните боеве срещу десетократно превъзхождащите румънски, руски и сръбски части са Варненските войски на ген. Кантарджиев, както и двата полка от Шеста пехотна Бдинска дивизия.    

Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей. Петият епизод е реализиран от екип: режисьор – Мария Цветкова, сценарист и консултант Радослав Симеонов, оператори – Петър Георгиев и Кирил Бациев, видео монтаж и музикално оформление – Радослав Недялков, графичен дизайн – Светлин Александров и Р. Недялков, диктори – Пламен Манасиев и Николай Илчев, колорист – П. Георгиев.

В петия филм участват генерал-лейтенант о.р. Атанас Запрянов и командирът на Специалните сили генерал-майор Явор Матеев като наследници на загинали в Добричката епопея, вицеадмирал о.р. Пламен Манушев, Радослав Симеонов – гл. експерт в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в МО и др.

Най-ново

Единична публикация

Избрани