Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С голямо мнозинство френският парламент одобри здравните пропуски

[post-views]
Не трябва да се огъваме пред шантажа на Путин, заяви Макрон

Задължителна ваксинация на здравните работници и здравни пропуски при посещението на заведения или при пътуване с влак или самолет. Това реши парламентът на Франция като част от опитите на Париж да се справи с поредната вълна на Ковид-19 в страната. Мярката обаче предизвика масови протести.

Френският парламент одобри мярката с голямо мнозинство. След седмици на разгорещени дебати и след няколко важни поправки, новите правила бяха подкрепени от 156 депутата, против тях се обявиха 60, а 15 се въздържаха. Основната критика към новите правила е, че с тях се нарушават човешките свободи, но за президента Еманюел Макрон отказа от ваксинация е проява на лична безотговорност.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Колко точно струва вашата свобода, за да се откажете от ваксинация. Ако утре заразите баща си, майка си или мен, то значи ще станем жертви на вашата свобода. Това не е свобода. Това се нарича безотговорност, това е егоизъм.“

Като цяло френското общество е разединено по въпроса за новите противоепидемични правила като през уикенда над 150 хиляди души протестираха в няколко града на страната. Именно липсата на консенсус принуди френските законодатели да направят една дузина поправки на закона. Като например медицинските лица, които не представят документ за ваксинация до 15 септември, няма да бъдат освобождавани от работа, както се предвиждаше, но ще им бъдат спрени заплатите. Друга важна поправка беше изключването на големите търговски центрове, в които няма да се изисква представянето на здравен пропуск.

Новите правила ще са в сила до 15 ноември, когато ще бъдат преразгледани и евентуално удължени.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани