Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пхенян и Сеул подновиха линиите си за директна връзка

[post-views]
Лидерите на двете Кореи размениха приятелски писма

Северна и Южна Корея отново си говорят. След близо година на прекъсване Пхенян и Сеул подновиха директната линия за комуникация. Новината беше съобщена от офиса на южнокорейския президент и в последствие потвърдена от севернокорейската държавна телевизия.

Опитите за подновяването на горещата линия между двете корейски държави са започнали още през април. След размяна на писма лидерите на двете страни се съгласили да работят за възстановяването на доверието и задълбочаване на отношенията, уточниха от офиса на южнокорейския президент и допълниха.

Подновяването на горещата телефонна линия беше ознаменувано с три минутен разговор между високопоставени представители на двете страни, което ще бъде последвано от ежедневни обаждания.

Двете Корейски държави технически се намират война, след като конфликта между тях през 50-те години, завършва с временно примирие.

Основната цел на директните линии между Сеул и Пхенян е именно да се избегнат нежелани инциденти по-силно милитаризираната им обща граница, които могат да разпалят конфликта. Припомням, че миналия юни Северна Корея едностранно реши да затвори каналите за комуникация с Южна Корея, след неуспеха на среща между южнокорейския президент Мун Дже-Ин и севернокорейски лидер Ким Чен-ун.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани