Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джудистът Ивайло Иванов отпадна на осминафиналите в Токио

[post-views]
Джудистът Ивайло Иванов отпадна на осминафиналите в Токио

27-годишният ни представител в олимпийския турнир по джудо Ивайло Иванов загуби от поставения под номер 7 в схемата Шарофидин Болтабоев (Узбекистан) с „вадзари“ в 5:50 минута на продължението.

Джудистът Ивайло Иванов отпадна на осминафиналите в Токио
Снимка: БОК, Костадин Андонов

Двубоят беше много оспорван, като Болтабоев получи две предупреждения , но успя да се опази от фатално трето „шидо“ и реализира победната хватка над българина.

След срещата джудистът ни обяви, че от следващия сезон ще смени категория до 81 килограма, в която се състезаваше досега и ще премине при 90-килограмовите.

Това решение е взето още преди олимпийския турнир в Токио.

Преди това двукратният европейски вицешампион Иванов стартира с категоричен успех. Той се нуждаеше от само 28 секунди, за да се справи с „ипон“ с панамериканския вицешампион Емануел Лусенти (Аржентина) в първия си мач от надпреварата.

„Сменям категорията. Ще кача на 90 килограма. Причината е, че от 11 години съм на 81 килограма и често ми се налага да свалям доста килограми, а това ми идва малко в повече. Това сваляне ме кара да губя мотивация от време на време, защото прекалено много се изтормозвам. Трябва да свалям до 9-10 килограма и това е в продължение на години“, коментира Иванов, който е двукратен европейски вицешампион в категория до 81 килограма от Минск 2019 и от Прага 2020. Сега първо ще отпочина хубаво, ще видя момчетата си, семейството си. Може би в края на годината или в началото на следващата стартирам отново подготовка за Европейското първенство, което за първи път ще се състои в България. От Европейското ще бъда в новата категория, може би преди това ще направя и 2-3 турнира, в които да стартирам след почивката. Много е спорно дали ще ми бъде по-трудно на 90 килограма. Дори може да ми бъде по-лесно. Те са по-силни, но са и една идея по-бавни. Но пък аз със свалянето се изтощавам супер много. Вече съм се борил с момчета на 90 и ще видим какво ще се случи. Без да опитаме няма как да разберем“, каза още Ивайло Иванов.

Европейското първенство по джудо за мъже и за жени ще се състои през април догодина в София. Иванов се надява да изпълни целта си да спечели медал на Олимпиада в Париж през 2024 година.

„Живи и здрави и се надявам да сбъдна мечтата си в Париж“, заяви джудистът, който вече има две участия на Олимпийски игри.

При дебюта си на най-големия спортен форум в Рио 2016 той загуби на четвъртфиналите от бъдещия вицешампион Травис Стивънс (САЩ), а след това и в първия кръг на репешажите от италианеца Матео Маркончини, за да завърши на седмо място в крайното класиране.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани