Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и Турция подписаха споразумение за строителство на две корвети клас „Ада“

[post-views]
Турция пое командването на морските части на Силите за бързо реагиране на НАТО за една година

Украйна и Турция са подписали рамково споразумение за строителството на две корвети клас „Ада“ за нуждите на украинските военноморски сили, посочва „Украинский милитарний портал“, цитиран от агенция ТАСС.

В съобщението се посочва, че Киев е предвидил финансиране на проекта в размер на 3,8 млрд гривни (140,7 млн. долара) за 2021 година. Генералният консул на Украйна в Истанбул Александър Гаман е заявил, че след подписването на рамковото споразумение двете страни са пристъпили към подготвителни дейности за строителството.

По-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски информира, че изграждането на корпуса на първата корвета вече е започнало, а целият кораб ще бъде построен до края на 2023 г.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи на 14 декември 2020 година, че са подписани споразумения с Турция за строителството на корвети и ударни дронове за нуждите на украинската армия. През 2019 г. Киев е закупил и провел изпитания на турски дронове „Байрактар“, които се планира да бъдат оборудвани с авиационни бомби на турската компания „Рокетсан“, съобщава още ТАСС.

Източник:  bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани