Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българите през петия ден на олимпийските игри в Токио 2020

[post-views]
Общо 34 държави се обявиха против участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г.
Българи в 4 спорта в Токио на 28 юли

Божидар Андреев завърши на пето място във вдигането на тежести в категория до 73 килограма на олимпийския турнир в Токио с двубой от 338 кг (154 изхвърляне и 184 изтласкване). До последния опит в изтласкването българинът беше на позиция за бронзов медал. Божидар започна в изхвърлянето със 150 кг, с които се справи с лекота. При втория опит на 154 щангата го затисна и той не успя. При третия на същата тежест 24-годишният Андреев коригира нещата и направи успешен опит. Българинът завърши четвърти в движението, а първи беше световния рекордьор Ши Жийон от Китай със 166 кг, което е олимпийски рекорд. В изтласкването Андреев стартира с добър опит на 184 кг. След това на 189 кг българинът не успя да удържи щангата. Треньорският щаб поиска 190 кг за третия опит на Божидар, но той направи прибързано движение и изпусна сигурен медал.

Линда Зечири допусна втора загуба на Олимпийските игри в Токио 2020. 34-годишната бадминтонистка не успя да се противопостави на датчанкана Мия Бличфелд и падна с 0:2 гейма в мач, продължил едва 29 минути. За разлика от първия си двубой в група “I” срещу Уенди Хсуан-Ю, днес българката бе далеч от най-добрите си стандарти на игра. И докато в първия гейм все пак опитваше да оказва някаква съпротива и загуби с 21:10, то във втория Линда като че ли окончателно се предаде и спечели едва 3 точки – 21:3. Така Зечири вече окончателно загуби шансове за продължаване напред в олимпийската надпревара и ще трябва да си стегне багажа от Токио. Тя завърши на последната трета позиция в група „I“ с две поражения в двата си мача.

Любомир Епитропов на полуфинал с национален рекорд

Любомир Епитропов завърши достойно участието си дебютното си участие на Олимпийските итри в Токио. Българинът, който вчера се класира за полуфиналите на 200 метра бруст с нов национален рекорд от 2:09.68 минути, не успя да намери място сред най-добрите осем в дисциплината си след 2:10.33 минути. В крайното класиране на 200 метра бруст в Токио 22-годишният плувец от Велико Търново зае 15-о място. Полуфиналът на Епитропов беше първи за България в плуването на форум под петте преплетени кръга от Пекин 2008, когато Михаил Александров се нареди 11-и на 100 метра бруст. Това е и най-големият успех в спортната кариера на възпитаника на Николай Вакареев до момента, а 2021 г. е най-силната година за него. По-рано през сезона той беше полуфиналист и на Европейското първенство в Будапеща. Българският плувец Калоян Левтеров отпадна в сериите на 200 метра гръб на олимпийските игри в Токио. Европейският вицешампион за юноши плува във втори коридор на втора серия и завърши последен, осми, с време 1:58,96 минути. Така 18-годишният софиянец не успя да се класира за полуфиналите. Левтеров зае 24-ото място в дисциплината. Още двама български плувци трябва да стартират в японската столица до края на Игрите. Утре Йосиф Миладинов и Антъни Иванов скачат в басейна на 100 метра бътерфлай.

Българската състезателка по спортна стрелба Селин Али заема 16-ото място след първия ден от пресявките в дисциплината трап в Токио 2020. В олимпийския си дебют 19-годишната световна шампионка за девойки от Лонато 2019 порази 69 от 75 чинийки в първите три квалификационни серии от по 25 изстрела. Тя направи три пропуска в първата серия, един във втората и още два в третата. Али изпревари сребърната медалистка от Рио 2016 Натали Рууни (Нова Зеландия), която е 18-а със същия резултат, но с по-лоши допълнителни показатели. Селин Али прави своя олимпийски дебют на 19 години в Токио, подкрепяна от своя идол – знаменитата Мария Гроздева. Квалификациите продължават утре с още две серии от по 25 изстрела, след което първите 6 от общо участващите 26 състезателки продължават във финала за разпределението на медалите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани