Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В САЩ започна изслушването за размириците в Капитолия

[post-views]

В САЩ започнаха изслушванията пред специална комисия, която трябва да установи причините за размириците от 6 януари в столицата Вашингтон. Тогава привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса, при което загинаха четирима души.

Четирима полицаи от полицейските сили на Капитолия и полицейското управление на Вашингтон бяха първите очевидци, които дадоха показания пред членовете на специална комисия, която трябва да установи причините за бунта. Процесът беше открит с кадри от размириците в Капитолия, на които ясно се вижда, как симпатизантите на бившия президент Тръмп нападат и обиждат служители на реда.

Майкъл Фаноне – полицай:

„Опитвах се да създам пространство между мен и хората, защото сред тях имаше такива, които искаха да вземат оръжието ми. Добре си спомням мъжа, който постоянно ме нападаше, за да ми измъкне оръжието.“

Общото в разказите на полицаите е ужаса и страха, който са преживели по време на събития от 6 януари в Капиталия. Припомням, че до тях се стигна, след митинг на Доналд Тръмп, който все още като президент, отказваше да признае изборната си загуба с твърденията си за измама на вота. Малко по-късно симпатизантите на Тръмп щурмуваха правителствения комплекс и то в момент когато американските законодатели узакониха избраният нов президент Джо Байдън. По случая има задържани 2000 души, като на 550 вече са им повдигнати обвинения в тероризъм“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани