Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново искри в Нагорни Карабах: Армения и Азербайджан с размяна на изстрели

[post-views]
Отново напрежение в Нагорни Карабах, Азербайджан започна антитерористична операция

Отново напрежение в Нагорни Карабах. Армения обяви, че трима нейни войници са загинали при престрелка с въоръжените сили на Азербайджан. Инцидентът е станал в района на размирната кавказка област, към която и двете страни имат териториални претенции.

Това е най-смъртоносната размяна на удари между арменските въоръжени сили в Нагорни Карабах и азербайджанската армия от договореното в края на миналата година временно примирие.

Наред с тримата загинали, при престрелката са ранени тежко и още четирима войници, се казва в официалното съобщение на арменското министерство на отбраната.

Информация за инцидента потвърди и азербайджанското командване, което съобщава за двама пострадали войници.

За сега напрежението в региона на размирния анклав е спокойно, след намеса на руското командване на мироопазващата мисия на Москва, което е медиатор между двете страни. За сега повода за престрелката е неясен, след като и двете страни се обвиняват взаимно за случилото се. Конфликтът в Нагорни Карабах датира от 90-те години на миналия век, но след временно затишие в края на 2019г, боевете между Армения и Азербайджан бяха подновени и в продължение на 44 дни двете страни бяха в техническа война. Според официалните данни в последните въоръжен сблъсък са загинали повече от 5 хиляди души, а десетки хиляди други са били принудени да напуснат домовете си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани