Информационен център на Министерство на oтбраната

Президентът на Украйна смени военни и разузнавателни шефове с лоялисти

Война с Русия е възможна, каза украинският президент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изненада мнозина, като смени внезапно няколко висши офицери от армията и разузнаването без очевидна причина, предаде ДПА.

Вчера вечерта бяха издадени укази за смяната на командващия на военните операции в Източна Украйна Володимир Кравченко с Олександър Павлюк и на началника на генералния щаб на украинските въоръжени сили Сергей Корнийчук със Сергей Шаптал. Отстранен беше и командващият на десантно-щурмовите войски на въоръжените сили на Украйна Евген Мойсюк. А на позицията заместник ръководител на Службата за външно разузнаване бе назначен Олег Синайк, допълва ТАСС.

На 27 юли Зеленски отстрани Руслан Хомчак от поста главнокомандващ въоръжените сили на Украйна. Той бе назначен тогава за първи заместник секретар на консултативния Съвет за национална сигурност. На негово място начело на въоръжените сили дойде Валерий Залужни.

В Украйна до март 2020 г. длъжностите главнокомандващ въоръжените сили и началник на генералния щаб бяха заемани от едно и също лице, но после бяха разделени на две отделни позиции, припомня ТАСС.

През миналата седмица Зеленски също назначи нови лица на разузнавателни постове, в това число и нов ръководител на Службата за външно разузнаване, припомня ДПА

Според президентството целта на тези промени е да се постигне по-ефективна съвместна работа на различните украински служби за сигурност и отбрана.

Промените бяха предшествани от оставката на Арсен Аваков от поста вътрешен министър и замяната му с Денис Монастирски, член на партията на Зеленски “Слуга на народа”. Според наблюдатели Аваков е бил принуден да подаде оставка.

Украински медии са пълни със спекулации относно тези промени, направени от Зеленски. Някои от тях намекнаха, че той иска да постави на ключови позиции в сферата на сигурността лоялни на него хора.

Източник: bta.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top