Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение по границата: Потокът от мигранти от Беларус за Литва се увеличава

[post-views]
Засилен мигрантски натиск срещу САЩ след отпадането на спорна ограничителна разпоредба

Литва обяви, че е задържала 171 души влезли нелегално в страната от Беларус. От седмици малката балтийска държава е подложена на сериозен миграционен натиск, като само в рамките на няколко месеца гранична полиция е задържала повече от 3000 души в сравнение с миналата година, когато задържаните са били 81.

Задържаната група е най-голямата арестувана до сега, коментират от литовската гранична полиция. През последните дни миграционния наплив става все по-осезаем и вече доведе до напрежение между властите и местните жители.

Голям протест се проведе в граничното селце Руднинка, след решението на кмета да превърне сградата на местното училище в център за временно настаняване.

Опасенията на тази жена са, че скоро мигрантите ще са много повече от жителите на селото и не е сигурна за безопасността си. Недоволството расте и в други население места по границата, където местните и централните власти изпитват трудност да настанят хората.

Литва е категорична, че кризата е изкуствено създадена от беларуския президент Александър Лукашенко, който цели да дестабилизира страната като отмъщение за това, че Вилнюс даде убежище на лидерите на беларуската опозиция, след като режимът в Минск издаде заповед за задържането им.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани