Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ наложиха санкции на затворите на Башар Асад

[post-views]
Башар Асад посети ОАЕ в първа визита в арабска страна след началото на гражданската война в Сирия

Министерството на финансите на САЩ заяви в сряда, че е предприело санкции срещу 8 сирийски затвора, управлявани от спецслужбите на сирийския президент Башар Асад, както и срещу петима високопоставени чиновници, контролиращи обектите, в които са нарушавани правата на човека, съобщи VoA.

Американското финансово министерство е приело и санкции срещу сирийската въоръжена групировка „Ахрар ал Шаркия“, която действа в северната част на Сирия – заради злоупотреба по отношение на мирни жители. Персонално са санкционирани двама лидери на групировката.

„Днешните решения помагат да бъдат привлечени под отговорност виновните за злоупотреби срещу сирийския народ и да се спре достъпът на злонамерени лица до международната финансова система“, заяви дисекторът на Управлението за контрол на чуждестранните активи (OFAC) Андреа Гаки.

По думите й, това решение показва твърдата решимост на САЩ за борба с нарушенията на човешките права в Сирия, независимо от това, кой стои зад тях.

В изявлението на министерството се казва, че в затворите се извършват „нарушения на човешките права на политически затворници и на други задържани“.

Посочва се също, че членове на „Ахрар ал Шаркия“ са извършили многобройни престъпления срещу мирни жители, основно сирийски кюрди, „включително незаконни убийства, похищения, мъчения и отнемане на частна собственост“.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани