Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на Пентагона обсъди във Виетнам военното сътрудничество и преодоляването на последиците от войната

[post-views]
Американският министър на отбраната се срещна с израелския си колега

Шефът на Пентагона Лойд Остин се срещна днес в Ханой с министъра на отбраната на Виетнам Фан Ван Занг. Това става по време на визита, която според анализатори цели да засили двустранното военно сътрудничество, за да се противостои на влиянието на Китай в региона и да се преодолее наследството от Виетнамската война, предаде ДПА.

Остин е първият висш член на правителството на президента Джо Байдън, посещаващ Виетнам. Той пристигна в Ханой вчера след посещениеe в Сингапур и преди визитата си на Филипините.

Американският министър на отбраната разговаря с виетнамския си колега за разчистването на останалите от войната противопехотни мини и преодоляването на последиците от използвания през войната хербицид, известен като „оранжев агент“. Двамата подписаха меморандум за разбирателство за издирване и връщане в САЩ на тленните останки на убити американски войници.

Остин заяви, че Вашингтон ще помогне на Ханой да подобри потенциала на бойния си флот.

Посещението на шефа на Пентагона се осъществява на фона на засилване на териториалните претенции на Китай върху острови в Южнокитайско море.

През ноември 2019 г. тогавашният министър на отбраната на САЩ Марк Аспър подари на Виетнам катер за бреговата й охрана. Но по-рано този месец номинираният за американски посланик в Ханой Марк Напър каза, че Вашингтон ще засили отношенията си с Ханой в сферата на сигурността само ако виетнамската страна подобри състоянието на човешките права, припомня ДПА.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани