Информационен център на Министерство на oтбраната

Британските ВВС предупредиха за космическа заплаха от Русия и Китай

Британският вътрешен министър е обвинила френските власти, че не възпират мигрантите през Ламанша, пише "Таймс"

Началникът на щаба на ВВС на Обединеното кралство Майк Уигстън твърди, че Москва и Пекин извършват “съмнителни операции” в космоса, включително да летят със собствени спътници в “непосредствена близост” до други, съобщава ТАСС.

Британското военно командване смята, че дейността на Русия и Китай в космоса представлява заплаха за сигурността на страната.

Според него Москва и Пекин ежедневно се занимават и с други “опасни дейности”, които могат да доведат до унищожаването на спътници на трети страни.

Уигстън вярва, че Русия и Китай събират разузнавателна информация в космоса, тъй като според британския военачалник има основание да се смята, че бъдещите конфликти “ще се печелят или губят в космоса”.

Той също така заяви, че през последната година Русия е разположила редица сателити, които “имат характеристиките на оръжие”.

Той заяви, че Китай продължава да “усъвършенства антисателитна технология”, като пример посочи разработването на ракети, които могат директно да унищожат спътниците, както и “оръжия с лазер” и “умишлено радиозаглушаване”.

Китай вече проведе тестове срещу “собствените си остарели спътници, за да демонстрира своите възможности”.

Забележките на Уигстън са на фона на официалната церемония по създаването на Космическото командване на Обединеното кралство, която се проведе в четвъртък в авиобаза във High Wycombe в югоизточната част на Англия.

Първоначалната задача на новата структура ще бъде изпълнението на първото изстрелване на британска ракета със спътник от Шотландия през 2022 г.

Обединеното кралство се ангажира да играе по-значима роля в световната космическа индустрия през следващото десетилетие, както е отбелязано в цялостния преглед на сигурността, отбраната и външната политика.

По-рано редица високопоставени генерали на САЩ изразиха загриженост относно действията на Русия в космоса.

Източник: news.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top