Информационен център на Министерство на oтбраната

Космически инцидент: Руският модул „Наука“ за кратко извади от контрол МКС

Космически инцидент: Руският модул „Наука“ за кратко извади от контрол МКС

Инцидент на Международната космическа станция за кратко извади от контрол нискоорбиталния земен пост. От НАСА съобщиха, че наскоро скачения руски модел „Наука“ е включил преждевременно двигателите си и е отместил станцията от орбитата й.

След поредица от технически засечки руският многонационален лабораторен модул  „Нуак“ успя да се скачи с Международната космическа станция в четвъртък.

Малко след това двигателите му, за които вече беше съобщено, че са проблемни, са се включили непланирано, с което са изместили станция от постоянната й орбита.

След намеса от Земята и с помощта на другите модули, космическата лаборатория е била стабилизирана и върната на позицията.

В момента на борда на МКС има 7 души екипаж, като от НАСА и Роскосмос увериха, че са невредими.

Руския модул „Наука“ по план трябваше да бъде изстрелян още през 2007г, но стартът беше отлаган многократно, заради бюджетни трудности и множество технически проблеми. Освен новия руски сегмент, който ще увеличи обитаемото пространството на станцията, орбиталният пост се сдоби и с втора роботизирана ръка- 11 метровата ЕРА, на европейската космическа агенция ЕСА.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top