Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битки в небето и ефира

[post-views]
Русия е атакувала критична инфраструктура в Ивано-Франковска област, съобщи Украйна

Ивайло ПАШОВ

Зенитно-ракетни войски мерят мускули с авиацията и силите за радиоелектронна борба на съюзниците.

В продължение на две юлски седмици небето над България е арена за учебно противоборство между дивизион на Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили (ВВС) и авиацията на партньори от НАТО. Същевременно други формирования на Базата

мерят мускули

със силите за радиоелектронна борба (РЕБ) на съюзниците от пакта. Съперничествата се разиграват в международните тренировки „Тракийска звезда 2021” и „Рамщайн гард 2021” (12–23 юли т.г.).

С двубои, трибои и многобои с изтребители Ф-16 на три съюзнически държави беше изпъстрено участието на един от най-елитните дивизиони на Зенитно-ракетната база в международната летателна тренировка „Тракийска звезда 2021”. В тях разчетите на зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) „Куб” (наричани „Желязната пехота на ВВС” заради високата мобилност на своята техника) от в. ф. 36150 – Стара Загора, се оказват костелив орех за екипажите на Ф-16 от 555-а авиационна ескадрила от състава на 31-во авиокрило на ВВС на САЩ в Европа (временно пребазирани от авиобаза Авиано, Италия, на военното летище Граф Игнатиево) и на аналогични самолети от ВВС на Гърция и Румъния, опериращи от базовите си летища.

В тренировката се отработват съвместни настъпателни и отбранителни въздушни операции. Част от авиацията изпълнява полети за

A U.S. Air Force F-16 Fighting Falcon assigned to the 555th Fighter Squadron takes off during exercise Thracian Star 21 at Graf Ignatievo Air Base, Bulgaria, July 12, 2021. Exercise objectives included maximizing interoperability, combat effectiveness and survival awareness while operating in a dynamic high-threat environment. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Brooke Moeder)

нанасяне на удари по обекти

защитавани от групировка за противовъздушна отбрана (ЗРК „Куб” на ВВС и „Оса” на СВ). Останалите самолети им противодействат във взаимодействие със зенитно-ракетните средства.

„Разчетите на ЗРК „Куб” участваха в дефанзивните операции от пункта си за постоянна дислокация и тренираха осъществяване на зенитно-ракетно прикритие на обект от критичната инфраструктура на страната. Най-често съвместно с двойка американски Ф-16 отразяваха налетите на 4, 6, дори до 8 „противникови” самолети от същия тип, които се стремяха да преодолеят зоната на ПВО и да поразят целите си. Такава тандемна работа се осъществяваше и със силите за ПВО на Сухопътни войски, които участваха със ЗРК „Оса”, разказа подполковник Ивелин Стоянов от Зенитно-ракетната база, който е офицер за свръзка и координация на действията между ПВО на ВВС и авиацията.

Във всеки от епизодите на „войната” участват 4–6 американски и по два гръцки и румънски самолета Ф-16. Те притежават ударни възможности и тренират преодоляване на ПВО и нанасяне на удари по защитаваните обекти. При изпълнението на задачите имитират пускове на противорадарни ракети и удари по позицията на ЗРК,

маневри за избягване на радарите

и срещу захват от зенитно-ракетните средства.

„Тренировките, в които участва авиация със способности за подавяне на ПВО, са най-интересни и пълноценни за ЗРВ – коментира подполковник Стоянов. – Ф-16 от американската ескадрила и на нашите съседи можеха да противодействат на противовъздушната отбрана много извън зоната на поражение на комплекса. Ето защо се стараехме да ги надхитрим и провокираме да влязат в нея, без да се разкрием, за да успеем да им въздействаме. Видя се, че екипажите им са изключително добре обучени за такива задачи и бяха истински пълноценен противник. Въпреки това чрез използване на различни тактики нашите разчети се представиха на ниво.

При това „воювахме” само с един комплекс „Куб”, а „противникът” обикновено ни атакуваше с по 4 самолета, а имаше случаи и когато достигаха до 8. Това е малко свръхвъзможностите само на една батарея. Ако работеше целият дивизион, ефективността ни щеше да е много по-висока. С оглед на подготовката на разчетите за предстоящите стрелби на полигон „Шабла” през септември това не беше възможно”.

И за нас, и за партньорите се получава изключително пълноценна тренировка. Разчетите на „Куб”-а натрупват богат опит в

Four U.S. Air Force F-16 Fighting Falcons assigned to the 555th Fighter Squadron prepare to land at Graf Ignatievo Air Base, Bulgaria, for exercise Thracian Star 21, July 9, 2021. Exercise objectives include maximizing interoperability, combat effectiveness and survival awareness while operating in a dynamic high-threat environment. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Brooke Moeder)

борбата с голям брой цели

интензивно влитащи от различни направления и височини. Прилагат успешно нови прийоми срещу авиацията и се убеждават, че дори поостарялата техника е сериозен противник на по-модерната авиация. Затвърждават и много впечатления за тактиката, прилагана от ВВС на участниците. От своя страна командирът на 555-а ескадрила подполковник Райън заявява, че макар пилотите му да са с много голям нальот и куп мисии зад гърба си, досега нямат възможност да тренират толкова пълноценно със ЗРК. 

Американците остават силно впечатлени от възможностите на „Куб” и най-вече от уменията на неговите разчети. Споделят, че ги изненадва как ракетчиците успяват да ги „унищожават”, преди да нанесат удар по комплекса. По тяхна молба им е организирана визита в дивизиона, където се запознават с условния си противник.

Желанието на всички е следващата тренировка да бъде в още по-реалистични условия, като средствата за ПВО се развърнат на полигон. Така след всеки нальот ЗРК ще могат да сменят позициите си, както е при истинска бойна работа. В тазгодишната „Тракийска звезда” този ефект отчасти е постигнат благодарение на това, че от американската ескадрила се стараят да тренират максимално реалистично пилотите си. Те се редуват при изпълнението на мисиите,

без да са им известни координатите на „Куб”-а

и се учат да го откриват сами.

Докато тече „Тракийска звезда 2021”, формирования на Зенитно-ракетната база участват и в тазгодишната тренировка на НАТО „Рамщайн гард 2021”. Нейна цел е повишаване на подготовката на силите за ПВО на държавите членки в условия на радиоелектронни смущения. Заради мерките срещу COVID-19 тя се провежда само със специалисти по РЕБ от страните на пакта със специализирана наземна техника. Традиционното привличане и на самолет за РЕБ не се осъществява. 

Тренировката протича изключително бързо и динамично. Експертите по РЕБ осъществяват активно въздействие върху радиолокационните и свързочните средства от зенитно-ракетните формирования. В резултат разчетите на ЗРК се обучават да откриват, селектират и опознават видовете смущения и придобиват опит за работа в такава сложна обстановка.

От едно от формированията споделят, че този път смущенията са много по-интензивни и ефективни за разлика от предходните подобни тренировки. На моменти почти нищо не се различава на фона на индикаторите на радарите. Въпреки това разчетите експериментират да откриват и захващат учебно трасеви (случайни) цели в небето.

При друг от дивизионите тимовете за РЕБ смущават работата на радиолокационните станции много слабо и ракетчиците без проблем

захващат и „унищожават”

неколкократно щурмови самолет Су-25, който в същото време отработва нальоти върху позицията от различни азимути и височини.

Най-ново

Единична публикация

Избрани