Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Браво, Йосиф Миладинов! България с олимпийски финал в плуването след 33 години

[post-views]
Браво, Йосиф Миладинов! България с олимпийски финал в плуването след 33 години

Браво, Йосиф Миладинов! България с олимпийски финал в плуването след 33 години

Йосиф Миладинов направи невероятно успешен дебют на олимпийски игри. Само на 18 години българинът стигна до участие на финал на 100 метра бътерфлай в Токио, след като завърши втори в първия полуфинал с 51.06 секунди, победен единствено от олимпийския първенец на 200 метра бътерлай и европейски шампион от Будапеща 2021 Крищоф Милак, който спечели с 50.31 секунди.

Това е първи финал за България на олимпийски игри в плуването от 33 години. 

Миладинов влезе сред най-добрите осем с четвърти резултат.

Най-бърз преди утрешния финал беше световният рекордьор Каелъб Дресел (САЩ) с нов олимпийски рекорд от 49.71 секунди.

Преди Миладинов е още швейцарецът Ное Понти с 50.76 секунди. Финалът е утре сутрин в 4:30 часа българско време.

За последно България е имала олимпийски финалист в плуването на Игрите в Сеул през далечната 1988 година. Тогава Таня Богомилова печели първата и единствена до момента за България титла в на 100 метра бруст, а Антоанета Френкева извоюва още два медала – сребърен на 100 метра бруст и бронзов на 200 метра бруст.

Извън басейна последните най-успешни плувания на роден спортист на олимпийски форум са на Петър Стойчев в открити води – шесто място в Пекин през 2008 г. и девето в Лондон през 2012 г.

2021 година безспорно е най-успешната в кариерата на Йосиф Миладинов. През май той спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща с нов национален рекорд от 50.93 секунди – това беше и историческо първо отличие на български плувец при мъжете на 50-метров басейн на континентален форум.

Йосиф Миладинов се окичи с два златни медала на Европейското първенство за юноши в Рим – на 50 и 100 метра бътерфлай.

Антоанета Костадинова бе много близо до нов медал, но остана 4-а в Токио

Единствената българска медалистка от началото на Олимпийските игри в Токио – Антоанета Костадинова, се представи достойно и във финала на спортната стрелба на 25 метра пистолет. Българката остана 4-а и бе много близо до спечелване на второ олимпийско отличие за България от Игрите в Токио. Слаба първа стрелба попречи на Антоанета Костадинова да спечели втори медал от олимпийските игри в Токио. Въпреки лошото начало българката се бори в много оспорвания финал в стрелбата с малокалибрен пистолет от 25 метра и завърши четвърта. Ключови се оказаха пропуските ѝ в първата серия от пет изстрела, при които тя не улучи нито веднъж. След това Костадинова се представи много силно и от последното осмо място се изкачи в зоната за медалите. Състезателката в спортната стрелба донесе първия и единствен до момента медал за България от олимпийските игри. Тя взе среброто на 10 метра.

Престрелка реши и титлата, след като Миндун Ким (Република Корея) и Виталина Бацарашкина (Русия) завършиха с олимпийски рекорд от по 38 точки. Шампионка стана Бацарашкина с 4 свалени мишени срещу само 1 на азиатката. Това е втора олимпийска титла на рускинята в Токио след триумфа й на 10 метра пистолет и общо трето отличие в японската столица след среброто в смесената отборна надпревара на 10 метра пистолет. Цзяжуйсюан взе бронза с 29 точки.

„Самото класиране за финала, това беше целта. В квалификацията се получи и влязох с първи резултат. В тази първа серия във финала грешката беше, че след пробните не се бях наместила както трябва, не бях заела правилната позиция и петте изстрела с изключение на един бяха в дясно по ръбчето на центъра от 10.2 навътре. Бяха близки, но не влизат. Затова казвам, че просто това си е финал на късмета. След това успях да се събера, изненадващо и за мен дори, защото обикновено, когато започнеш с първа серия с нула малко е трудно после да продължиш. Случвало ми се е първа серия да е 1 или 2 но нямам спомен да съм имала 0, но ето, че и това стана. Все пак съм безкрайно щастлива, че оттам нататък дадох всичко от себе си и направих страхотни серии. Единствено една от предпоследните петички, в които свалих 2, пак имаше 10.0 и 10.1, но… късмет. Нека и другите да вземат. Аз съм доволна от това, което взех, да има медали за всички“, коментира Костадинова.

„От тези олимпийски игри ще запомня най-вече емоцията. Хората, с които бях, че ме поздравиха, защото не съм вярвала, че толкова хора ще докосна с това, че съм успяла. Още ми е много невярващо, много странно“, допълни тя.

Костадинова заяви още, че „първото, което ще направя в България, когато се прибера, ще бъде да си нагушкам децата“.

Легендарната Мария Гроздева приключи славната си карирера

Днешната квалификация на 25 метра пневматичен пистолет беше последното състезание в славната кариера на Мария Гроздева. Най-титулуваната българска спортистка на Олимпийски игри стреля по-добре, отколкото в квалификациите, но не успя да се класира за финала. Тя остана 27-а с 578 точки.

Именно в тази дисциплина Гроздева спечели двете си олимпийски титли – в Сидни 2000 и Атина 2004. Легендата на спортната стрелба може да се похвали и с три бронзови медали от най-големия спортен форум.

Мария участва на цели 7 олимпиади, като на 4 от тях успява да завоюва отличие. В Барселона през 1992 година и в Атланта през 1996 година тя остава трета, а в Сидни през 2000 година триумфира с първата си титла. Най-доброто й представяне е в Атина през 2004 година, когато печели златен и бронзов медал.

Успехите на Гроздева не се изчерпват само с Олимпийските игри. Тя е многократна европейска шампионка и победителка в състезания за Световната купа. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет. Избрана е за Спортист №1 на България за 2004 година. През същата година печели и приза за най-добър спортист на Балканите.

През 2010 година Мария Гроздева получава орден „Стара планина“ I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“.

Без олимпийски финал за Тихомир Иванов в Токио

Първият български лекоатлет на Олимпийските игри в Токио – Тихомир Иванов, не успя да се класира за втори финал на най-престижния спортен форум след Рио де Жанейро 2016. 27-годишният плевенчанин постигна резултат от 2.17 метра и след три грешки на 2.21 метра отпадна от олимпийската надпревара. Квалификационната норма за място на финала беше 2.30 метра. 

Инна Ефтимова отпадна в сериите на 100 метра в Токио

Инна Ефтимова се нареди на 6-о място в своята пета серия на 100 метра в Олимпийския турнир по лека атлетика. Тя даде време от 11.46 секунди и не успя да стигне до полуфиналите.

Ефтимова изостана на 0.52 секунди от победителката в серията Шели-Ан Фрейзър Прайс (Ямайка), която е една от трите класирали се от серията с време е 10.84. Другите две атлетки са Айла дел Понте (Швейцария) с 10.91 и Грейс Нуокоча (Нигерия) с 11.00.

В общото класиране на 100 метра жени Инна Ефтимова остана на 36-о място.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани