Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи осигуряват свръзка на водещ щаб на НАТО

[post-views]
Българи осигуряват свръзка на водещ щаб на НАТО

Майор Калоян Стоянов завършва „Уест Пойнт” и сега командва модула DCM-F в Горна Малина.

Първото формирование на Алианса у нас – Националният мобилен модул по КИС (Комуникационно-информационни системи – б. р.) на НАТО (DCM-F) ще осигурява водещия щаб на Силите за отговор на НАТО (NRF – NATO response force) през 2022 г. „В момента основната ни задача е да актуализираме състоянието на основния ни КИ възел, който е отдаден за NRF 2022. Работим усилено по този въпрос, тъй като до края на годината има

множество актуализации и ъпдейти

– хардуерни, софтуерни, на този възел”, заявява за в. „Българска армия” командирът на Националния мобилен модул по КИС на НАТО майор Калоян Стоянов.

Българските военнослужещи работят със свои италиански колеги, за да може промените да се случат по-бързо. „Поддръжката и актуализирането на тази техника са наш основен ангажимент. За нас 2022 г. е ключова година, тъй като осигуряваме водещия щаб за NRF и техниката трябва да бъде в перфектно състояние, изключително добре актуализирана, с всичките мерки за сигурност по изискванията на НАТО”, категоричен е командирът.

Модулът съществува едва от 10 години и е подчинен на Втори свързочен батальон на НАТО, част от КИС групата на Алианса. По време на редица реални мисии и учения DCM-F

се доказа като отлично подготвено формирование, което вече си извоюва достойно място сред сродните структури в Алианса. „Известно е, че всяко начало е много трудно. Бяха ни необходими няколко години, докато от съюзното командване започнаха да ценят нашата работа”, казва майор Стоянов.

Особено високо от НАТО оценявали желанието за развитие на сержантския състав. В първите години

на преден план била и езиковата подготовка

на българските военнослужещи, за да може след това да започне и обучението им за работа с натовската техника.

„От НАТО забелязаха прогреса в модула, в развитието на сержантския състав, видяха положителната настройка на нашето министерство – че имат желание да развият модула и той да достигне оперативни способности. И за много кратко време в сравнение с останалите модули на НАТО – 5–6 години, успяхме да влезем в много добра оперативна съвместимост с останалите подразделения в КИС групата на НАТО”, отбелязва командирът на формированието.

Още на петата година модулът тръгва на първата си мисия – в Турция, по време на сирийския конфликт. Следват още изнасяния – отново в Турция, а после и в Афганистан. Неотдавна група от модула замина на мисия в Ирак.

Според майор Стоянов с тези реални участия модулът е затвърдил своята готовност да изпълнява задачи в натовска среда и с натовска техника. Като признание за отличното представяне на българите през 2017 г. КИС групата на НАТО оборудва модула с последно поколение техника.

Следват и успешни сертификации по време на големи учения на Алианса. За 10 години българските воини завоюват успехи, каквито други модули не са успявали да постигнат. „Тази година българският модул беше единственият, който беше

определен да изнесе техника и личен състав

в годишното учение на НАТО по КИС, където се сертифицират натовските щабове за NRF. Българският контингент беше в съвместното командване на силите в Брунсум. Осигурявахме щаба, който е определен да води NRF 2022”, посочва майор Стоянов.

Лично командващият КИС групата на НАТО поздравил българските военнослужещи. „Задачите ни не бяха никак лесни. Във време на пандемия успяхме да поддържаме добра мобилност и добра мотивация. Динамиката при нас не спря”, заявява командирът на модула.

Според него основното преимущество на формированието е изградената психология на добра екипност и съвместна работа между различните сегменти в модула. „Постигнахме много добър синхрон между военнослужещите в секциите и взаимозаменяемост между хората. Още преди 4–5 години започнахме дообучение на военнослужещи не само в техните длъжности и звания, но и за допълнителна квалификация, така че да могат да бъдат взаимозаменяеми един с друг”, споделя командирът.

Този модел дава резултат. Окомплектоването на модула винаги се е задържало около 70–80 на сто. Специалисти по КИС трудно идват във войската, тъй като в цивилния IT сектор заплатите им са в пъти повече. Поради това беше необходимо много хора да влязат в едни допълнителни „обувки” като знания и умения, категоричен е майор Стоянов. По думите му много важни за привличането на кадри в строя са социалните стимули и придобивки.

Майорът признава, че цялото му време е отдадено на модула: „Не съм само командир,

аз съм и психолог номер едно

за военнослужещите във формированието. Но за мен е важно, че военнослужещите имат желание да се развиват и доказват, което за сержантския състав е много голям плюс”.

По думите му всеки военнослужещ се сблъсква с проблеми и казуси, свързани с баланса между кариерното развитие и семейството: „Военната професия е такава, че хората са отдадени на кауза, която, ако семейството на военнослужещия не разбира и не подкрепя, той изпада на кръстопът. Иска да се докаже, да работи, да изкара най-доброто от себе си, но винаги на везната идва моментът със семейството и личните взаимоотношения на този човек. Трудно се балансира между работата и семейството”.

В службата решително значение имат лидерството и личният пример и това да можеш да намериш пътя към хората, за да извадиш най-доброто от тях, убеден е майорът, който е завършил 4-годишно обучение в Сухопътната академия на САЩ в Уест Пойнт.

Той е в модула от 2015 г. като заместник-командир. От януари 2017 г. е командир на формированието. След броени дни – през август, му предстои ново предизвикателство. Ще заеме международна длъжност в агенцията по КИС на НАТО, където ще отговаря за подготовката, ученията и операциите.

Сигурен е, че опитът му в КИС групата на НАТО

ще бъде голям плюс за бъдещата му работа. Смятам, че ще продължавам да допринасям за развитието както на нашия модул, така и на комуникационно-информационните способности на Алианса, убеден е майор Калоян Стоянов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани