Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възстановени традиции в чест на випуска на НВУ

[post-views]
Възстановени традиции в чест на випуска на НВУ

121 курсанти  получиха първо офицерско звание „лейтенант”

На площад „Цар Асен I“ пред Царевец се проведе ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и връчването на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж към университета. Випускът бе наречен „Випуск-143-ти „Георги Стойков Раковски“.

През настоящата учебна година завършват 121 курсанти от НВУ „Васил Левски”, обучавани по 13 военни специализации. Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Първенец на випуска е лейтенант Красимир Мартинов Йорданов от специализация „Мотопехотни и танкови войски“. Той завършва обучението си със среден успех от курса на обучение 5,69 и от държавните изпити отличен 6,00.

Още двама са випускниците лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5,50 от целия курс на обучение и отличен 6,00 от държавните изпити. Това са лейтенант Ангел Илиев Мацурев и лейтенант Ивелин Димитринов Василев.

Осем са кадетите, които завършват Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска е младши сержант Петко Георгиев Тодоров, който служи в Стара Загора.

Церемонията започна с църковна служба в старата патриаршия на историческия хълм „Царевец“, където служи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. След това строят от випускници се отправи към площада пред крепостта, воден от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов и митрополит Григорий. Официални поздравления бяха поднесени от президента Румен Радев, министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери.

Вечерта се състоя официална вечеря за близо 800 души – традиция, която се възстановява след многогодишно прекъсване. Трапезата беше разположена на строевия плац на НВУ и беше представена разнообразна художествена програма за гостите. Вечерта завърши със зрелищни илюминации.

143-ти випуск на НВУ потегли към частите

Младите офицери са готови да поемат новите си длъжности и да работят за отбраната на страната

Тържественият ритуал по връчването на дипломите на завърщшилиите Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново тази година се състоя в подножиието на хълма Царевец. Събитието започна още в ранния следообед, когато младите лейтенанти се събраха в историческата патриаршия, където великотърновският митрополит Григорий оглави църковната служба и благослови младите офицери и техните началници и преподаватели. Въпреки горещото време много граждани също се качиха на хълма, за да приветстват випускниците.

Изключително вълнуващо беше самото слизане на строя от Царевец. Те бяха водени от митрополит Григорий и началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. Посрещна ги почетен караул на входа на крепостта, където ги очакваха техни близки, роднини и приятели. Церемонията започна с приемане на знамето и посрещане на официалните лица.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, представители на местната власт, представители на чуждестранни военни училища и академии, много гости.

На тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание лейтенант на курсантите от випуск 143-ти „Георги Стойков Раковски“ на Националния военен университет „Васил Левски” бяха връчени и свидетелствата на кадетите от Професионалния сержантски колеж.

През тази учебна година НВУ завършват 121 курсанти, обучавани по 13 военни специализации. Освен първо офицерско звание, випускниците получиха образователно-квалификационна степен бакалавър по военна и гражданска специалност.

Първенец на випуска е лейтенант Красимир Йорданов, специализация „Мотопехотни и танкови войски“, който завърши курса на обучение със среден успех 5, 69 и с отличен 6.00 от държавните изпити. Още двама бяха випускниците, които завършват с успех над „Отличен 5.50“ от целия курс на обучение и „Отличен 6.00“ от държавните изпити – лейтенант Ангел Мацурев и лейтенант Ивелин Василев.

Осем са кадетите, които завършват Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска е младши сержант Петко Тодоров, който служи в Стара Загора.

По време на церемонията бяха връчени и наградите на отличниците, както и Академична награда „Полковник Борис Дрангов“ и наградата „Генерал Сава Муткуров“.

Един от най-вълнуващите моменти беше преминаването в тържествен марш, като преди строя на випускниците малки момичета в народни носии и униформи поляха вода за късмет и хвърляха цветя пред блоковете, което предизвика сълзи от вълнение в мнозина от публиката.

Въпреки високите температури, випускниците издържаха цялото напрежение в церемонията, а след официалната част те имаха възможност да се преоблекат в парадните си униформи.

Втората част от празничния ден беше още по-забележителна, защото беше възстатновена една много красива и вълнуваща традиция. Става дума за официалните вечери, които преди години са били организирани в чест на завършващия випуск на Военното училище. Няма как да не отбележим, че началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов и ръководството на университета се бяха постарали много сериозно. На строевия плац бяха разположени маси и столове за близо 800 човека – випускници, преподаватели, родители и близки. Менюто за всеки беше прецизирано до гурме кухня и всички имаха възможност да празнуват здаедно.

Традицията е особено важна за младите офицери – випускници, защото те за първи път след дипломирането си са заедно, на една маса и със своите близки, а и с преподавателите и началниците си и заедно се насладиха на празника си. Събитието беше уважено и от президента Румен Радев, който поздрави випускниците и още веднъж им пожела успех в службата.

Но дори и това не беше всичко. Освен богатата трапеза, с която бяха почетени завършващите, за тях и гостите на празника специално беше издигната сцена и беше подготвена разнообразна художествена програма, с участието и на военнослужещи, които изпълниха популярни мелодии. Не липсваха и традиционните български фолклорни песни и хора, които винаги са неразделна част от всеки истински български празник. Вечерта завърши със зрелищни илюминации, които направиха празника още по-грандиозен и ознаменуваха края на едно важно обучение и началото на кариерата на 121 млади лейтенанти, които поеха по пътя си към частите.

Президент Румен Радев:  Пагонът е символ на отговорност

„Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност – свободата и благоденствието на българския народ“. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на тържественото връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти „Георги Стойков Раковски“ на Националния военен университет „Васил Левски“. 

По думите му, събитието е важен символ на утвърждаване на българската държавност. Той подчерта, че офицерските пагони са преди всичко отговорност и когато ги получават, офицерите се вричат в свещената мисия за гарантиране на сигурността, независимостта и суверенитета на България.

Държавният глава посочи, че неслучайно церемонията се проведе на свято за българите място с хилядолетна история, доказала, че България е била силна и просперираща, когато и войската е била силна, а здравата спойка между народ и армия е устоявала на всякакви предизвикателства. Българският офицер е падал и е ставал, губил е сражение, но никога не е губил своя дух, допълни Румен Радев.

Министър Панайотов: Най-силните държави инвестират в образование

„Най-успешните, най-силните държави в света инвестират в образование. А военното образование и подготовка, професионалното самочувствие на военнослужещите влияят пряко върху отбранителните способности на България, върху националната сигурност на нашата Родина“. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов в приветствието си към випускниците на Националния военен университет „Васил Левски“ на тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първото им офицерско звани, пред крепостта „Царевец“.

По думите му, в тези трудни времена повече от всякога имаме нужда от високообразовани, интелигенти, ефективни офицери и сержанти. Именно такива военнослужещи ще извисяват имиджа на Българската армия, ще печелят признателността на българските граждани и ще се радват на по-голямо доверие и подкрепа от тях.

Министър Панайотов припомни думите на Раковски „С пламен меч да вървим по бойното поле под победоносния български лев“ и пожела на младите офицери винаги да носят неговия плам.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов приветства младите офицери в редиците на Въоръжените сили. „Убеден съм, че сте добре подготвени и ще бъдете носители на развитието и модернизацията в Българската армия“, каза адмирал Ефтимов и призова новопроизведените офицери да бъдат добри командири, като им пожела духът, вярата и смелостта на Раковски да ги съпътстват винаги в професионалния им път.

Началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов подчерта, че новото поколение български офицери е добре подготвено, мотивирано и възпитано в духа и традициите на България. „Научихте се да бъдете творчески личности, самостоятелни в решенията и действията си, благородни в постъпките и намеренията си. Вие се превърнахте в лидери и то лидери с идеал“, каза бригаден генерал Маламов и пожела на младите офицери успех в професионалния им път.

Митрополит Григорий: От военния става кмет, обратното е невъзможно

По време на церемонията в старата патриаршия на Царевец Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий посочи, че обетите и клетвата се дават от чисто сърце.

„Един български офицер става и за кмет, и за общественик, и за областен управител, и за всичко става, но обратното не е възможно. Един кмет не може да бъде офицер, или ако се опита, то няма да бъде успешно. Вие влизате в аристокрацията на нашето отечество. През вековете са били избити много достойни люде, но вие сте надеждата за една истинска аристокрация, която да даде доброта и самоотверженост, а и пример за всички българи. Като истински хора на честта, трябва да знаете, че пагонът е свято нещо то се пази с чисто сърце“, посочи митрополит Григорий.

Той призова Божията благодат да е с випускниците и Божията милост да е с техните родители.

Първенецът лейтенант Красимир Йорданов: Трето поколение мъж в униформа

„Дойде и този значим ден, който всички очаквахме с вълнение и нетърпение. В този ден ние правим огромна крачка за нас и също толкова за Българската армия“, това каза в словото си отговор първенецът на „Випуск 2021“ на Националния военен университет „Васил Левски“ лейтенант Красимир Йорданов, който е трето поколение мъж с пагони в рода си. Той е от Видин, избрал е специализацията „Мотопехотни и танкови войски“, а сега отива да служи като командир на взвод.

От свое име и от името на всички свои съвипускници, лейтенант Йорданов поднесе най-искрените си благодарности към целия команден и преподавателски състав на Националния военен университет за проявените през годините професионализъм, търпение и подход. „Всички вие допринесохте за нашето развитие и израстване не само като достойни бъдещи офицери, но и като хора“, каза още пъървенецът на випуска. От името и на своите колеги, той благодари и на родителите за любовта и неуморната подкрепа, защото от тях е започнало всичко.

На своите съвипускници лейтенант Йорданов пожела смелост, упоритост, непреклонност и морална сила в този труден, но изпълнен с удовлетворение професионален и житейски път.

„Да носим с чест и достойнство пагоните и не се огъвайте пред трудностите“, пожела на себе си и на колегите си първенецът на випуска. Той заяви пред своите преподаватели и началници, че са напълно готови да защитават България и да бранят нейния суверенитет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани