Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай увеличава своя ядрен арсенал

[post-views]
Китай увеличава своя ядрен арсенал

В строеж са нови 230 ракетни силози

Китай изгражда второ поле с ракетни силози в западните си пустини според ново проучване, сигнализиращо за потенциално разширяване на ядрения арсенал на страната и поставящо под въпрос ангажимента на Пекин към стратегията му за „минимално възпиране“, съобщава Си Ен Ен. Установена чрез сателитни изображения, новата ракетна база в китайския регион Синдзян в крайна сметка може да включва 110 силоза, се казва в доклада, публикуван тази седмица от Федерацията на американските учени.

Това е второто силозно поле, разкрито този месец. То се прибавя към 120 силоза, които, изглежда, са в процес на изграждане в съседната провинция Гансу. Заедно двата обекта са „най-значимото досега разширяване на китайския ядрен арсенал“, се казва в доклада на Федерацията на американските учени.

Китайските власти и медии отричат изображенията да показват ракетни силози. В продължение на десетилетия Китай е експлоатирал около 20 силоза за своите междуконтинентални балистични ракети (МБР) с течно гориво, наречени DF-5. Сега изглежда, че комунистическата страна строи десет пъти повече, вероятно за настаняване на най-новата си МБР, DF-41, според доклада на учените. Според документа китайската програма представлява „най-обширното изграждане на силози от времето на американското и съветското строителство на силозни ракети по време на Студената война. Броят на новите китайски силози в процес на изграждане надвишава броя на базираните в силози междуконтинентални балистични ракети, експлоатирани от Русия, и представлява повече от половината от размера на всички американски такива сили“.

Политиката за „минимално възпиране“ исторически поддържа ядрените оръжия на Китай на сравнително ниско ниво. Международният институт за изследване на мира в Стокхолм изчислява, че Китай има около 350 ядрени бойни глави в сравнение с 5550 на САЩ и 6255 на Русия. Пентагонът предвижда китайските запаси от ядрени бойни глави да се „удвоят по размер“ през следващото десетилетие.

Новото очевидно силозно поле се простира на 800 квадратни километра пустинна територия близо до гр. Хами в източен Синдзян и на около 380 км (240 мили) северозападно от другото поле в Гансу. Новите силози ще бъдат достатъчно далеч от бреговете на Китай, за да не могат да бъдат ударени от конвенционални крилати ракети, изстрелвани от американските бойни кораби в Тихи океан. Според анализаторите Китай може да не сложи ракети ядрени бойни глави във всички силози, а по-скоро да ги движи между тях, за да затрудни прицелването на противника. Силозите са разположени на около 3 км един от друг.

Най-ново

Единична публикация

Избрани