Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Космически инцидент: Руският модул „Наука“ за кратко извади от контрол МКС

[post-views]
За първи път български деца и ученици ще говорят на живо с астронавтите на Международната космическа станция

Инцидент на Международната космическа станция за кратко извади от контрол нискоорбиталния земен пост. От НАСА съобщиха, че наскоро скачения руски модел „Наука“ е включил преждевременно двигателите си и е отместил станцията от орбитата й.

След поредица от технически засечки руският многонационален лабораторен модул  „Нуак“ успя да се скачи с Международната космическа станция в четвъртък.

Малко след това двигателите му, за които вече беше съобщено, че са проблемни, са се включили непланирано, с което са изместили станция от постоянната й орбита.

След намеса от Земята и с помощта на другите модули, космическата лаборатория е била стабилизирана и върната на позицията.

В момента на борда на МКС има 7 души екипаж, като от НАСА и Роскосмос увериха, че са невредими.

Руския модул „Наука“ по план трябваше да бъде изстрелян още през 2007г, но стартът беше отлаган многократно, заради бюджетни трудности и множество технически проблеми. Освен новия руски сегмент, който ще увеличи обитаемото пространството на станцията, орбиталният пост се сдоби и с втора роботизирана ръка- 11 метровата ЕРА, на европейската космическа агенция ЕСА.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани