Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Лешояди нападат радари

Димитър Ставрев

Разработват противорадарна ракета за новия турски изтребител TF-X

Контролираният от турската държава производител на ракети Roketsan разработи свръхзвукова, противорадарна ракета за TF-X, новия национален изтребител. Ракетата, наречена Akbaba („Лешояд”) е включена в списъка с боеприпаси на перспективният турски изтребител от пето поколение TF-X, според брифинг на турските ВВС проведен на 30 юни. Програмата Akbaba е класифицирана и уебсайтът на Roketsan не споменава технологията. Официален представител на компанията, който говори при условие за анонимност, заяви, че ракетите Akbaba ще заменят партидата от около 100 противорадарни ракети AGM-88 HARM в инвентара на турските ВВС.

Американската фирма Raytheon Technologies произвежда AGM-88 HARM, която също е високоскоростна противорадарна ракета, използвана за търсене и унищожаване на оборудвани с РЛС ПВО системи на противника. Представител на ВВС заяви, че Akbaba ще бъде използвана от 151-ва ескадрила „Бронз” – подразделение, което е специализирано в използването на ракетите HARM при експлоатация на сегашните турски изтребители F-16C/D Fighting Falcon. Източник на Агенцията за доставки в отбраната заяви, че стойността на договора за Akbaba е неизвестна, тъй като количеството все още не е определено. „Имаме около 100 AGM-88 HARM, които ще бъдат заменени от Akbaba. Това би означавало договор за около 50 милиона долара. Но може да имаме последващи поръчки, по-големи от първоначалната. Това е програма с отворен край”.

Завършиха доставките на ЗРК Hisar A+ с малък обсег

Турският държавен производител на ракети Roketsan завърши доставките на своята система за ПВО с малък обсег и започна серийно производство на варианта ЗРК Hisar O+ със среден обсег.

„ЗРК Hisar A+ (версията на ЗРК Hisar с малък обсег) са доставени с всичките й елементи”, сподели на 10 юли в Twitter отговарящия за военните доставки в Турция Исмаил Демир. Демир каза още, че Roketsan ще започне серийно производство на ЗРК Hisar O+, версията със среден обсег на програмата Hisar: „Наскоро ЗРК Hisar O+ успешно порази високоскоростни цели на голяма височина”.

ЗРК Hisar се използват за защита на военни бази, пристанища, съоръжения и войски срещу самолети и вертолети, крилати ракети, ракети „въздух-земя” и безпилотни летателни апарати. Всяка система Hisar се отличава с възможност за вертикално изстрелване с 360-градусов сектор на обстрел, двустепенен ракетен двигател, мултиплатформен интеграционен интерфейс и система за управление на тягата на ракетите. Hisar A+ и Hisar O+ имат обхват съответно 15 и 25 километра и използват фрагментирана фугасна бойната глава. Ракетите се задвижват от двуимпулсни твърдогоривни двигатели.

Оръдие стреля по ято дронове

На 14–23 юни 2021 г. Rheinmetall тества способността на своето 35-милиметрово револверно оръдие Revolver Gk Mk 3 да поразява ято безпилотни летателни апарати (БЛА). Тестовата стрелба по дронове беше проведена на полигона Оксенбоден (Швейцария).

Оръдието е било монтирано на камион с колесна формула 6х6 с адаптерна плоча за лесен достъп до оръжието. С 252 готови за стрелба боеприпаси и скорострелност от 1000 изстрела/мин, оръдието Revolver Gk Mk 3 може да атакува 4 цели едновременно. Оръдието е изстреляло 18 снаряда с усъвършенстван въздушен разрив (AHEAD) по ято от 8 октокоптерни БЛА на разстояние 800–900 m. Използваната версия на боеприпасите AHEAD са снарядите PMD 428 с повече от 600, а не с обичайните 152 осколки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани