Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министерството на правосъдието иска закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата

[post-views]

Министерството на правосъдието ще внесе два анализа на разположение на НС, ако то реши – чрез законодателни промени – да закрие Специализирания наказателен съд и прокуратура, обяви служебният ресорен министър Янаки Стоилов.

Анализът предлага да бъдат запазени добрите страни на специализираното правосъдие, което да бъде прехвърлена към специализирани отдели и отделяния към окръжните съдилища в петте апелативни района на страната. Анализът на дейността на Спецсъда и Спецпрокуратурата, според Стоилов, показва неудовлетворителни резултати и лоши практики.

Той даде пример с борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактът, че, според него, над 50% от делата с обвинения за ОПГ приключват или с оправдателни присъди, или с присъди по вторични престъпления.

Министерство на правосъдието ще внесе и предложение за промени в Закона за българското гражданство, така че да отпадне т.н. “инвестиционно гражданство”, като е изпратено искане до ДАНС да направи проверка на гражданството, издадено на основание инвестиции в България през последните няколко години.

Ето какво още каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов:

Предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без продължаване дейността на Спецсъдът и прокуратура. Да се определи предметният обхват на престъпленията, разглеждани по този ред, така че за нас оптималното решение е да се създадат спецотдели и отделения в седалищата на сегашните апелативни райони, тоест на 5 места в страната да бъдат създадени такива отдели, които да се занимават с престъпленията в обхвата на спецправосъдието. Така ще се запазят добрите страни и натрупания опит и ще бъдат избегнати лоши практики. Ще се предотврати възможността за местни влияния.

Източник: bntnews.bg

Най-ново

Избрани