Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Ракети общуват  помежду си

Британското министерство на отбраната започна разработка на умни ракети от следващо поколение, които говорят помежду си, съобщават от Обединеното кралство. Програмата CSTWD ще позволи на ракетите от следващо поколение  Spear 3 да комуникират помежду си по време на полет. Лабораторията по технологиите в областта на отбраната (Dstl) е получила 3,5 млн. паунда или 4,8 млн. долара за разработване на иновативни ракетни системи.

Програмата  CSTWD, която ще се ръководи от  Dstl, има за цел да увеличи гъвкавостта на ракетите, като гарантира, че те по време на полет могат да реагират на променящите се заплахи или ситуации, и така да се повиши ефективността им. Чрез разработване на необходимия хардуер и софтуер за управление на ракетите, те трябва да добият способност да  комуникират помежду си в реални оперативни сценарии. Министърът на обществените поръчки в отбраната Джеръми Куин подчертава, че новите ракетни системи ще повишат способностите в отбраната с оглед на посрещането на бъдещите заплахи.

През ноември миналата година британският премиер обявява, че през следващите четири години средствата за отбрана ще бъдат увеличени с 24 млрд. паунда, като 6,6 млрд. британски лири ще бъдат отделени за научно-изследователска и развойна дейност. Това ще позволи на британските въоръжени сили да се възползват в най-голяма степен от науката и иновациите.

Новата технология, наречена „съвместна ракетна технология“, трябва да направи възможна комуникацията на ракетите не само с платформата, от която са изстреляни, но и помежду си.

Работата по програмата започва през април тази година и ще продължи малко повече от две години. Dstl ще работи в тясно сътрудничество с индустриалния си партньор  MBDA. Това е единствената европейска индустриална група, която е способна да проектира и произведе ракети и ракетни системи в отговор на настоящи и бъдещи потребности на трите вида въоръжени сили – морски, сухопътни и военновъздушни. В рамките на пет години бойните британски  платформи ще могат да се възползват от предимствата на новата интелигентна интегрирана мрежа от ракети.  На основата на крилатата ракета Spear 3 „въздух – земя“,  компанията MBDA възнамерява да създаде ята от оръжия с различни характеристики, които да могат да неутрализират най-сложните системи за ПВО. Това на практика означава няколко ракети  „Spear“ да бъдат обединени в рояк, което да даде възможност за разумно координиране на атаката, да се сменя позицията в отговор на промяната в направлението на действията на противника и това в крайна сметка да увеличи поразяващия ефект. Такъв рояк от ракети може да се справи примерно с няколко кораба на противника едновременно. Ракетите могат да действат денонощно при всякакви метеорологични условия, да поразяват морски и наземни стационарни и мобилни цели, като основни танкове, бронирани машини, радари и установки на ПВО, да водят радиоелектронна борба. Ракетата  Spear 3 е високоточно оръжие, дозвуково, задвижва се от турбореактивен двигател. Тя ще стане основното въоръжение на новите британски изтребители  F-35B Lightning II, с вертикално излитане и кацане. С тези изтребители ще бъдат въоръжени най-новите британски самолетоносачи от клас „Куин Елизабет“.   Spear 3 може да поразява цели на дистанция до 140 км.  Един F-35 може да изстреля едновременно до 8 ракети Spear. Ракетата е дълга 1,8 м, тежи 90 кг. В резултат на програмата  CSTWDвъв Великобритания ще бъдат открити 700 работни места, като 190 от тях са висококвалифицирани.

Новият лек руски

танк амфибия

Новият лек руски танк амфибия стана известен под наименованието Sprut-SDM1. Танкът е оборудван с оръдие калибър 125 мм и поразява цели на разстояние 5 км. Новата бойна машина е проектирана и произведена от корпорацията „Ростех“. Специалистите от корпорацията възнамеряват да започнат подробни изпитания на танка най-напред в морски условия на Черно море и след това на полигоните за проверка на огневите му способности. Освен това ще се тества поведението му в различни климатични условия, включително и при много ниски температури, технологията за превозването му с големи кораби, тактическите и разузнавателните характеристики. Танкът е снабден с модерни боеприпаси с висока пробивна и разрушителна способност. Има дизелов двигател с мощност 500 к. с., трима души екипаж и на сушата достига до 70 км в час, а на вода – до 10 км в час. Експертите от „Ростех“ казват, че  Sprut-SDM1 не отстъпва по огнева мощ на танкове като Т-80 и Т-90, а мобилността му по суша и море е на нивото на добре известната бойна десантна машина БМД – 4М. Пълният цикъл на държавните изпитания на танка ще завършат в началото на следващата година.

Термоядрената бойна глава W88

Термоядрената бойна глава W88 има мощност 475 килотона, но като размери е достатъчно малка, за да се поберат няколко в предната част на ракета  тип MIRVed. За разлика от традиционните балистични ракети, които имат една бойна глава,  ракетите тип MIRVed носят множество бойни глави. Бойните глави на ракетите  MIRVed могат да бъдат освободени от балистичната ракета с различни скорости и в различни посоки. Някои ракети могат да ударят мишени на разстояние 1 500 км. Балистичните ракети летят с дозвукова скорост, но бойните глави в резултат на гравитацията постигат няколко пъти скоростта на звука.

Конструкцията на термоядрените бойни глави е една от най-дълбоко пазените тайни в САЩ. Сведения за устройството на  W88 се появяват в медиите в резултат на шпионски действия от страна на Китай, както и изображения на  конструктивни разрези, предложени от някои експерти. Според отделни информации първичният заряд на бойната глава е яйцевиден, а вторичният – сферичен.

С бойните глави W88 се оборудват балистичните ракети „Трайдънт II“, с които са снабдени американските ядрени подводници клас „Охайо“. „Трайдънт“ могат да носят до 14 бойни глави. Те имат тегло от 175 до 360 кг, конусовидна форма, дължина 175 см и диаметър на основата 55 см.

W88 е проектирана в Националната лаборатория Лос Аламос, САЩ през 70-те години. От 1989 г. е на въоръжение във Военноморските сили на САЩ. Произведени са около 400  броя.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани