Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

43-ма завършват ВВВУ, студент от Виетнам е отличник на випуска

[post-views]

Президентът Радев и военният министър Панайотов поканени за ритуала в Плевен

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Георги Панайотов са поканени в Плевен за тържественото присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”. Ритуалът ще се проведе днес на площад „Възраждане”, съобщи пресцентърът на авиоучилището.

В юбилейния 70-и випуск, наречен на името на Георги Раковски, учебната година завършват 43-ма курсанти, сред тях 6 девойки, обучавани по 8 военни специализации. Общият успех от следването за тях е много добър 4,98, а от държавните изпити – 5,19.

Випускниците от специализация „Летец-пилот” са взели държавните изпити с пълно 6, а общият успех е отличен 5,89. Те получават първо офицерско звание лейтенант и образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Първенец на випуска е лейтенант инж. Александър Недялков. Той завършва специализацията летец-пилот с общ успех отличен 5,92, и оценка от държавните изпити отличен 6. Първенец е и в комплексното класиране с 91,66 точки.

Начело във военните специализации от факултет „Авиационен” са летецът-пилот лейтенант инж. Янул Димитров, лейтенант инж. Стефан Кожухаров, специализация „Ръководител на полети”, лейтенант инж. Георги Димитров, лейтенант инж. Мартин Георгиев („Авиационни, електроприборни и автоматични системи”), лейтенант инж. Валентин Кавлаков (Радиоелектронно оборудване на летателните апарати), лейтенант инж. Светлозар Петров („Авиационно въоръжение”), изброяват от пресцентъра.

Сред първенците се открояват 2 момичета. Лейтенант инж. Ани Русева се дипломира в специализацията „Навигационни, комуникационни и информационни системи”, а лейтенант инж. Ивелина Колева в „Летищно осигуряване”.

27 студенти завършват образователно-квалификационна степен бакалавър и магистър, обучаващи се по 4 специализации, от които 6 момичета. Магистрите са защитили дипломните си работи с отличен 5,59. С най-висок успех – отличен 5,99 е виетнамският студент Хоа Ван Нгуен, който взе държавния си изпит с пълно 6, посочва пресцентърът.

Лейтенанти се вляха в строя

на 61-а механизирана бригада

Новоназначените лейтенанти от випуск 143-ти „Георги Стойков Раковски” на НВУ „Васил Левски” се вляха в редиците на 61-а Стрямска механизирана бригада във вторник.

Те бяха приветствани с „Добре дошли” от заместник-командира на бригадата полковник Мирослав Костадинов, който ги поздрави за направения от тях избор да бъдат част от едно от основните формирования на Сухопътните войски.

За втора поредна година отличникът на випуска избира да служи в бригадата. Тази година това е лейтенант Красимир Йорданов, който е назначен за командир на механизиран взвод в трети механизиран батальон. На общото строяване бяха повишени в следващо военно звание и младши офицери от състава на формированието.

Най-ново

Виж още

Избрани