Информационен център на Министерство на oтбраната

Американските военни съобщиха, че оказват помощ на нападнатия край бреговете на Оман танкер

Американските военни съобщиха, че оказват помощ на нападнатия край бреговете на Оман танкер

Военноморските сили на САЩ оказват помощ на танкера на израелска компания, срещу който в четвъртък беше извършено нападение с жертви край бреговете на Оман, съобщиха американските военни и допълниха, че корабът най-вероятно е бил ударен с дрон, предаде Ройтерс.

“Мърсър стрийт”, плаващ под либерийски флаг кораб, който по принцип е японска собственост, в момента се ескортира от самолетоносача “Роналд Рейгън”, заяви Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

“На борда са се качили експерти по експлозиви от американските ВМС, за да се гарантира, че за екипажа няма други заплахи. Те също така са в готовност да подпомогнат евентуално разследване на нападението”, допълни командването, което отговаря за американските военни операции в Близкия изток и Средна Азия.

“Първоначалните индикации ясно сочат нападение в стил безпилотен летателен апарат”, допълни то.

Вчера израелският външен министър обвини Иран за нападението, при което загинаха двама души от екипажа, британец и румънец.

Запознати с разузнавателните данни американски и европейски източници заявиха, че Иран е главният им заподозрян по случая, при който и според друг американски представител от сферата на отбраната е използван на дрон. По думите на източниците обаче техните правителства искат категорични доказателства.

“Ал Алам”, ирански държавен арабскоезичен телевизионен канал, цитира неназовани източници, според които нападението срещу кораба е извършено в отговор на предполагаема, неуточнена израелска атака срещу летище Дабаа в Сирия.

Засега няма официална реакция от Иран на обвинението, че именно той може да е отговорен за атаката.

Плавателният съд се използва от “Зодиак Меритайм”, компания с израелска собственост. Вчера тя заяви, че корабът плава под контрола на екипажа си и на собствен ход към безопасно място с американски военен ескорт.

През последните месеци Иран и Израел си размениха взаимни обвинения, че едната страна е нападала кораби на другата.

Напрежението в региона на Залива се покачи, откакто през 2018 г. САЩ върнаха санкциите срещу Иран, след като тогавашният президент Доналд Тръмп извади Вашингтон от ядреното споразумение с Техеран от 2015 г.

Британската служба за търговски операции по море (United Kingdom Maritime Trade Operations), която предоставя информация за сигурността по морските пътища, заяви, че корабът се е намирал на около 152 морски мили североизточно от оманското пристанище Дукъм, когато е бил нападнат.

Според платформата за проследяване на местоположението на кораби “Рефинитив” (Refinitiv), танкерът, който е среден по размери, е плавал към Фуджайра в Обединените арабски емирства от Дар ес Салам в Танзания.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top