Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският съд отне имунитета на Карлес Пучдемон

[post-views]

Съдът на Европейския съюз отне парламентарния имунитет на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и на евродепутатите Тони Комин и Карла Понсати, които избягаха от испанското правосъдие в Белгия и Шотландия. Решението идва, след като на 2 юни съдът им даде временен имунитет до окончателното си произнасяне.

Сагата около имунитета на избягалите каталунски сепаратисти продължава вече втора година. В началото на 2020 г. испанското правосъдие поиска от Европейския парламент да свали имунитета им, за да има право да ги съди за провеждането на незаконния референдум за независимост през 2017 г. Въпреки че това не означава автоматично екстрадиране, Испания настояваше, защото следващата стъпка щеше да бъде да поиска повторно преразглеждане на Европейската заповед за ареста им от Белгия и Шотландия, където живеят тримата евродепутати.

Комисията по юридическите въпроси на ЕП разреши през февруари тази година свалянето на имунитетите, а на 9 март ги гласуваха и в пленарна зала.

„Това е политическо преследване“, написа тогава Пучдемон, а адвокатът им обжалва пред Общия съд на Европейския съюз. На 2 юни той им даде временен имунитет до окончателното решение, което вече е факт и с него се разрешава тримата да бъдат съдени. Преди това обаче съдия Пабло Ларена от Върховния съд на Испания очаква Съда на ЕС да се произнесе при какви обстоятелства Белгия и Шотландия могат да откажат да изпълнят Европейска заповед за арест, за да е сигурен, че този път няма да получи отказ.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Избрани