Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обвиниха Иран за атака срещу петролен танкер

[post-views]
Зеленски разговаря по телефона с израелския премиер

САЩ, Великобритания и Израел обвиниха Иран, че стои зад атаката от края на миналата седмица срещу танкера „Мърсър стрийт“ в Арабско море, при която загинаха двама души, предават световните агенции. Според американския държавен секретар Антъни Блинкън „след като анализирахме наличната информация, стигнахме до убеждението, че Иран е извършил атаката.“ За нападението няма никакво оправдание, то не е било провокирано, каза  още Блинкън.

Пръв израелският премиер Нафтали Бенет директно обвини Иран за атаката срещу танкера, припомня АП. Към позицията на Израел по-късно се присъедини и Великобритания. Британският външен министър Доминик Рааб окачестви нападението като „незаконно и безжалостно“. Иран отрича да има нещо общо с атаката.

Танкерът, използван от компанията на израелски бизнесмен, е бил обстрелян с дрон, когато е плавал край бреговете на Оман. При нападението са загинали румънски и британски гражданин. Румънското външно министерство оъсди нападениеот и поиска обяснения от иранския посланик. Румъния изтъкна още, че „нападението срещу цивилна цел, довело до загуба иа човешки животи и съществени материални загуби, няма никакво оправдание и трябва да бъде осъдено твърдо на международно ниво“.

Атаката срещу „Мърсър стрийт“ е първият инцидент с човешки жертви при атака срещу търговски кораб в района от години, посочват световни агенции. Експерти го свързват пряко с напрежението, породено от неразбирателствата около ядрената програма на Иран.

Макар и никой да не е поел отговорност за нападението, Иран и неговите съюзници в региона и преди са ползвали т. нар. „дронове-самоубийци“ за подобни атаки, което дава основание за свързването на Техеран с атаката. Но Израел и САЩ все пак трябва да дадат ясни физически доказателства за това, за да обосноват обвиненията си, посочват експерти.

Източник: в-к „Монитор“

Най-ново

Единична публикация

Избрани