Информационен център на Министерство на oтбраната

Строителството на двата патрулни кораба върви по план

Демонстрация на възможностите на Военноморския координационен елемент пред командира на ВМС на Република Италия адмирал Джузепе Каво Драгоне Фото авторът и ВМС

„Подписването на договора с компанията „Люрсен“ за строителството на двата многофункционални модулни патрулни кораба в края на миналата година е може би най-важното събитие, което се случи в периода между миналия и сегашния празник на флота“, казва контраадмирал Кирил Михайлов. Според него този договор дава възможност да се мисли вече и за бъдещите планове за развитието на нашите ВМС. „Съвсем доскоро тези планове съществуваха само в нашите мечти. Ходът на изпълнението на този договор ни дава увереността, че нещата ще се случат така, както сме ги планирали. Имаме отлична комуникация с фирмата изпълнител, стриктно се спазва съвместно разработеният график. Срещаме разбиране от тяхна страна за много неща, изграждаме атмосфера на взаимно доверие и уважение“ – коментира командирът на ВМС. Пандемията не е подминала и Германия, но проектно-конструкторските дейности в „Люрсен“ вървят по план.
Друго важно събитие е постигането на начална оперативна способност на Военноморския координационен елемент към ВМС от 1 юли т.г. – точно една година след създаването на тази структура. Военноморският координационен елемент се включи в някои от ученията, които се проведоха в този период и на практика демонстрира способностите си. Това са координация и взаимодействие с гражданското корабоплаване и изграждане на опозната картина на морската обстановка. Това се постигна благодарение на комуникационната и информационната свързаност както със системите на различните структури, които имат отношение към наблюдението на морската среда в България, така и с военноморското командване на НАТО в Нортууд.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top