Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Детска градина „Слава“ към МО е приказка безкрай

[post-views]
Детска градина „Слава“ към МО е приказка безкрай

„Милеем много за децата, които отглеждаме и възпитаваме тук.“ С тези думи ни посреща Анна Давидова, директор на детска градина „Слава“ от създаването й през 2011 г. Персоналът е почти същият вече цяло десетилетие.
От нея научаваме, че през август обикновено не работят, целият персонал излиза екипно в отпуск, но предвид на това, че имаше локдауни, затваряха се учебните заведения многократно, тази година детска градина „Слава“ ще затвори врати само през последната седмица на август.
„Тази година през летния период ежедневно идваха около 60% от децата. В седмичните им активности е включен тридневен курс по плуване в басейна на детската градина, който е абсолютно безплатен за родителите, всички разходи се поемат от Министерството на отбраната и тренировките преминават под професионалното ръководство на майстор на спорта, така че към края на годината нашите възпитаници плуват като рибки“, разказва Давидова и допълва: „Стремим се възможно най-дълго децата да са на открито
да спортуват и играят. Имахме например летен спортен празник миналия месец, раздадохме им медалчета и купи, беше голяма емоция за децата. Хубавото при нас е, че имаме възможност сутрин да са на една площадка, а следобед – от другата страна на сградата, тоест съобразяваме се със слънцегреенето. Имаме разпънати чадъри, изнесени масички със столове, така че децата, които искат по-спокойни игри, рисуват на тези масички, изобщо създали сме прекрасни условия“.

Капацитетът на ДДГ „Слава“ е от общо 50 деца, разделени в две групи. Първа група са 3–5-годишни, а във втора – 5–7-годишни, тоест предучилищна група. Само две са били свободните места тази година в първа група, в момента се подготвя приемът за втора, който ще се стане ясен най-вероятно до края на тази седмица.
„Интересът е голям, както виждате, условията са много хубави, удобно е за родителите, защото тази градина е направена в помощ на слушателите във Военна академия „Георги С. Раковски“, когато те идват в столицата с децата си. знаете в София колко е голям проблемът с детските градини. Така че слушателите нямат този проблем, защото общежитието им е на метри от детската градина“, обяснява Давидова. „Екипът, с който работя, има изключително отношение към децата, създаваме им условия, близки до домашните
и те идват с удоволствие на детска градина. Работим от седем до седем и даже, като наближи 6,30 ч., когато ги вземат родителите, децата казват, е защо толкова рано? „Толкова им е хубаво тук“, допълва директорката.

В ДДГ „Слава“ са записани не само деца на слушатели, а и на военнослужещи по принцип, както и на цивилни служители на МО. По изключение (в правилника за организацията и дейността на ДДГ към МО има такава точка) могат да се приемат и деца на родители извън системата, при условие че няма деца на военнослужещи, но това е рядко явление, в момента в цялата детската градина има само две такива деца.

А какво планират в перспектива, за да обогатят учебната програма? „Ние работим с издателство „Бит и техника“, с техните пособия и учебни помагала. Учителките сами направиха този избор, защото това издателство е съобразило тетрадките си, с които се работи, с разновъзрастовите групи. Например в днешния урок темата е една и съща, но тетрадките са различни, така че учителката е улеснена да работи с децата от различните възрасти в групата. Имаме и допълнителни дейностисрещу заплащане от страна на родителите – танци, футбол, английски език и приложни изкуства“, споделя Давидова.

„За съжаление, тази година заради пандемията тези дейности не са осъществени, за да няма контакт на децата с външни учители и треньори. За първи клас излязоха добре подготвени, справихме се. Имаме изходяща диагностика в края на учебната година и децата покриха тестовете, включени в нея. Успяват да се справят със звуковото моделиране на думите, познават числата, могат елементи на букви и цифри да изписват. Тази година имахме 18 „абитуриенти“, което е новост за нас, беше голяма емоция, плакаха: „Как сега ще живеем без детската градина!…“, цитира в заключение директорът Давидова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани