Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската авиация удари Ливан

[post-views]
Израелската авиация удари Ливан

За пръв път от 7 години израелската авиация извърши в четвъртък въздушни удари срещу съседен Ливан, откъдето втори ден ракети обстрелват Израел.  

„По-рано днес ракети бяха изстреляни от Ливан по израелска територия. В отговор изтребители удариха местата за изстрелване и инфраструктурата, използвана за терор в Ливан, откъдето бяха изстреляни ракетите. Поразена е и допълнителна цел в района, от който в миналото са изстрелвани ракети“, гласеше съобщението на израелските ВВС.

Израелски самолети редовно нанасят удари срещу палестински бойни цели в Газа и срещу мишени, подозирани като обекти на „Хизбула“ или Иран в Сирия. Но сега за пръв път от 2014 г. те удариха цели в Ливан.

Ливанската телевизия „Ал Манар“, управлявана от мощната проиранската шиитска групировка „Хизбула“, заяви, че израелските самолети са извършили два удара малко след полунощ в околностите на град Махмудия на около 14 км от границата. Официалната информационна агенция на Ливан също съобщи за ударите, но предостави малко подробности.

Това беше вторият пореден ден, в който Израел съобщи за ракетен обстрел от Ливан. В сряда бяха изстреляни три ракети, две от които достигнаха Израел и паднаха близо до северния град Кириат Шмона, където четирима души бяха лекувани за „симптоми на стрес“. В отговор израелската армия предприе ответен артилерийски обстрел по южен Ливан. Ливанската армия съобщи, че 92 артилерийски снаряда, изстреляни от Израел, са паднали в южен Ливан.

Размяната на огън дойде, когато хиляди измъчени ливанци отбелязаха първата годишнина от опустошителната експлозия в пристанището в Бейрут, която уби най-малко 214 души и нанесе непоправими щети на психиката на нацията. Тогавашното правителство подаде оставка, но ново още не е сформирано.

Израел многократно предупреждава, че няма да позволи вакуумът на властта в Бейрут да подкопае сигурността на северната му граница. Военните заявиха, че ще разглеждат Ливан като отговорен за всички действия срещу Израел.

Източник: в-к „Дума“

Най-ново

Единична публикация

Избрани