Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контраадмирал Кирил Михайлов: „Въпреки пандемията успяхме да повишим нивото си на подготовка“

[post-views]
Контраадмирал Кирил Михайлов: „Въпреки пандемията успяхме да повишим нивото си на подготовка“

Автор: Атанас Панайотов
– Г-н контраадмирал, каква е равносметката за нашите военни моряци за периода от миналогодишния празник до навечерието на сегашния Ден на българските ВМС?
– Равносметката е положителна. Успяхме да изпълним повечето от планираните задачи както в национален, така и в международен план. Ще посоча само някои от ученията: EP MCM DIVE 20 – Констанца, Румъния, с военнослужещи; NUSRET 20 – Егейско море, Измирски залив, Турция, с кораб; POSEIDON 20 – западна част на Черно море, Бургас, с кораби и вертолет; T-RICE 2020 – Италия, с военнослужещи; MAVI BALINA 20 –Турция, с кораб; CRYSTAL SEA 2020 – Израел, с кораб; CYBER COALITION – по места от държавите участнички, с военнослужещи; DYNAMIC MANTA 2021 – Средиземно море, Военноморска база Сигонела – Италия, с офицери; SEA SHIELD 2021 – западна част на Черно море и Констанца, Румъния, с кораб; ARIADNE 2021 – Егейско море, с кораб; TROJAN FOOTPRINT 21 – Румъния, с военнослужещи; SEA BREEZE 2021 – западна част на Черно море, Одеса, Украйна, с кораб и офицери; BREEZE 2021 – западна част на Черно море и Варна, с кораби, вертолети и военнослужещи…

– И всичко това в условията на една пандемична обстановка?
– Да, най-големите предизвикателства бяха при осигуряването на бойната готовност на екипажите и предотвратяването на разпространението на заразата с COVID-19. Взехме поредица от мерки, които дадоха позитивен резултат. Имахме два случая, в които въпреки взетите мерки имаше заболели членове на екипажите на кораби. В единия случай се наложи да отменим участието в учение, а в другия се получи само забавяне. След това довършихме успешно този свой ангажимент към Втората постоянна противоминна група на НАТО в Средиземно море.
Сериозно отражение върху цялостната подготовка на голяма част от мероприятията, да не кажа всички, даде обстоятелството, че бяха планирани по способа на видеоконферентната връзка, което наложи прилагането на доста нови подходи. Използвахме иновативни методи, за да си свършим добре работата. Постигнатите добри резултати ни накараха да преосмислим някои досегашни практики. В смисъл, че можем да прилагаме тези подходи и методи и в условията при отсъствие на заплахата от COVID-19. Така ще спестим не само някои финансови разходи, но и времето на участниците, ангажирани в тези мероприятия. Убеден съм, че тези наши изводи ще намерят приложение в работата на щабовете в непосредствено бъдеще.

– А как се отрази пандемията върху работата на екипажите?
– Имаше първоначален стрес и допълнително натоварване на личния състав. Подготовката за всяко едно предстоящо участие в учение в чужбина бе съпроводена с период на карантина – целият екипаж биваше изолиран и тестван многократно. Това създаваше допълнителен психически натиск върху нашите моряци. Но пък, от друга страна, командирите и екипажите имаха повече време да бъдат заедно и да се готвят по-целенасочено за предстоящите задачи. Естествено, това обстоятелство наложи повишени разходи по осигуряването. Като цяло мога да кажа, че въпреки пандемията успяхме да повишим нивото си на подготовка.

Танкерът бункеровчик „Балчик“ в епизод от учението на Флотилията бойни и спомагателни кораби „Черно море 2021“

– Как се възстановяват оперативните способности на фрегатите от проекта Е-71?
– Освен участието в различни учения ВМС успешно продължиха изпълнението и на планираните задачи по кораборемонта. Да, и тук пандемията даде своето отражение. Удължен бе срокът за доставките на отделни резервни части, някои от фирмите изпълнители закъсняха с изпълнението на своите договорни задължения. Проявяваме разбиране, защото ситуацията е тежка за почти всички отрасли на промишлеността. Но въпреки това нещата продължават да се случват в желаната от нас насока. В навечерието на нашия празник радостната новина е, че изпитанията на фрегатата „Дръзки“ приключиха успешно. Корабът плава и екипажът му се подготвя за планираните до края на годината задачи.

– Как се усвояват новопридобитите минни ловци „Струма“ и „Места“?
– Надявам се през тази година най-после да сключим рамкови споразумения за поддръжка на техниката, с което ще ускорим усвояването им. Тези кораби са важна част от визията ни за развитието на противоминните ни сили, която предвижда поетапно преминаване на нови платформи от класа „минен ловец“. И съвременните мини, и съвременните способи за борба с тях предполагат използването на точно такъв тип кораби. Разбира се, няма да бързаме да се отказваме от класическите миночистачи. Но бъдещето принадлежи на новото поколение противоминни кораби. Това е заложено в План 2026 и в Програмата 2032.

С пълен ход за проверка на кораб нарушител в „Бриз 2021“

– На националното военноморско учение с чуждестранно участие наблюдавахме епизод с участието на обновения малък военен транспорт „Антарес“ (проект 106 к). Как върви преустройството на еднотипния му „Сириус“?
– Проектът включва модернизация на двата малки военни транспорта и преоборудването им със способности за изпълнение на миннозаградни дейности. „Антарес“ го приехме от завода, но като всеки челен проект винаги има отделни елементи, които се нуждаят от допълнителна доработка, настройки и малки промени. Като цяло първият кораб е готов за изпълнение и на новите задачи, но ние ще направим необходимите изводи от експлоатацията му, за да може преустройството на втория кораб да приключи без констатираните забележки.

– Дойде ли времето за „пенсионирането“ на системата за брегово наблюдение „Екран“?
– Рано е да говорим за „пенсиониране“, но все пак „Екран“ съществува от две десетилетия. Тази система има нужда от модернизация. Това бе установено още когато правихме оценка и анализ на способностите й. Разработихме детайлен математически модел за това, къде, как и какви сензори трябва да бъдат разположени по нашето Черноморско крайбрежие, за да повишим възможностите на нашите ВМС по отношение на дистанциите на откриване и опознаване на целите. Модернизацията ще се извършва частично със средства от американската програма за подпомагане FMF, а също така и с осигурени от наша страна средства за изграждане на подходяща инфраструктура и за други специфични дейности. Предвижда се новата система да бъде свързана със съществуващите граждански системи в тази област и напълно да замени старата като функционалност и способности, а в бъдеще и да бъде надградена като система за командване и управление.

Най-ново

Единична публикация

Избрани