Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обезвредиха невзривени боеприпаси

[post-views]
Обезвредиха невзривени боеприпаси

Военнослужещи от Бригадното командване-Благоевград са извършили разузнаване, транспортиране и унищожаване на открит невзривен боеприпас. Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия е от Трети механизиран батальон с ръководител капитан Димитър Димитров. В продължение на 4 часа са извършени разузнаване и унищожаване на 100-мм танков осколочно-фугасен снаряд, открит в землището на Национален парк „Пирин“ в местността „Никулчина нива“.
Специализиран екип от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от в. ф. 52590 – Ямбол, от състава на 2-ра механизирана бригада извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривен боеприпас в землището на с. Лозенец, област Ямбол. Формированието е било задействано след сигнал за открит боеприпас при извършване на селскостопанска дейност. При направения оглед военнослужещите са установили, че това е изстрел ПГ-9 с взривател. Специализираният екип под ръководството на сержант Енчо Георгиев е извършил разузнаване и транспортиране на боеприпаса и го е унищожил в безопасен район извън населеното място.

Смята се, че това е поредния невзривен снаряд, разпръснат след взрива на складовете в база Мараш край пътен възел Петолъчката на 5 юни 2012 година снаряд. Оттогава досега са събрани над 250 000 невзривени снаряди и части от тях.
Същият екип извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване на друг невзривен боеприпас в късния следобед на 4 август. Той беше открит същия ден край бетонов фундамент в района на поречието на река Тунджа в Ямбол. При направения оглед военнослужещите установиха, че това е силно корозирала ръчно-отбранителна граната „Ф-1” с монтирана запалка. Специализираният екип под ръководството на сержант Енчо Георгиев извърши разузнаване и транспортиране на боеприпаса до учебен център „Победа” и го унищожи. Военнослужещите действаха по разпореждане на командира на СВ генерал-майор Михаил Попов. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани