Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

227 души преплуваха маратона „Галата–Варна“

[post-views]
227 души преплуваха маратона „Галата–Варна“
Фото ВМС

Само едно момиче се отказа и не завърши дистанцията от 4500 м в 81-вото издание на плувния маратон „Галата–Варна“. Други 227 души от всички възрастови групи стигнаха финала на буна 102 във Варна.
Маратонът Галата–Варна е най-старото плувно състезание у нас и единственото по рода си в България. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време.
В състезанието тази година в него взеха рекорден брой участници – 228 плувци от 7 държави. Маратонът е организиран съвместно от Военноморските сили, община Варна и Спортен клуб „Черно море”. Вoенните моряци осигуриха безопасността на състезателите с 12 плавателни средства – 2 катера, 3 бързоходни и 7 гребни лодки.
За първи път стартът бе даден от новото пристанище Карантината. Участниците трябваше да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м – от нос Галата до Втора буна на варненския плаж. За преплували дистанцията се смятат всички, пристигнали на финала до 90 мин след първия. Най-възрастният участник бе 85-годишен мъж, най-малката – 14-годишно момиче. Сред финиширалите бе и участник с увреждания.
Пръв в района на Втора буна финишира с време 54 мин и 24 сек 21-годишният Йордан Янчев от Сандански, който печели маратона за втора поредна година. Той е студент в САЩ, тренира професионално плуване. „Всяка година маратонът е с различни финали, само това не ми харесва. Имаше лодка и аз плувах по нея и тя ме докара точно тук“, заяви Янчев по БНТ след финала. От жените първа финишира 19-годишната Габриела Георгиева от София с време 59 мин и 45 сек. Девойката участва за седми път в маратона. Общият награден фонд на маратона бе 6800 лв.
Наградите бяха връчени от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов (на снимката) в присъствието на многократната републиканска шампионка по плуване Яна Боева.

Най-ново

Единична публикация

Избрани