Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

250 кандидати се борят за 20 матроски длъжности

[post-views]

„Празникът на Военноморските сили за нас е и ден за равносметка“, отбеляза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили. Последната година беше по-различна, защото работихме в условия на пандемия, налагаше се да променим начина си на подготовка. Планирането на ученията беше извършено изцяло онлайн чрез видеоконференции, дори и най-голямото международно учение, което флотът провежда – „Бриз 2021“, завършило миналия месец. В него участваха представители на 14 държави, над 30 кораба, над 2600 души. От българската страна бяха ангажирани четири министерства и общо 24 различни организации извън Военноморските сили. Мащабите наистина са колосални. Цялото това планиране, извършено онлайн, беше голямо предизвикателство за нас”, обясни контраадмиралът.
Според него службата във Военноморските сили е започнала да става все по-привлекателна. Една от причините за това е, че през последните 4 години ежегодно се увеличава средната заплата във Въоръжените сили с по 10 на сто, поясни Михайлов. В момента тече конкурс за 20 матроски длъжности във ВМС, като засега имаме около 250 кандидати.
Честванията по повод на празника на българските Военноморски сили (ВМС) по традиция започнаха от Русе, където на 12 август 1879 г. се създава Военният флот на България. На 3 август военнослужещи отдадоха военни почести и поднесоха венци и цветя на Паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич и на Паметника на моряка. С едноминутно мълчание те се преклониха пред паметта на военните моряци, отдали живота си за Отечеството.
Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев проведе срещи с областния управител на Русенска област Борислав Българинов и с кмета на Русе Пенчо Милков.

Кметът на Русе награди заместник-диригента на Представителния духов оркестър на ВМС капитан-лейтенант Георги Зайранов и оркестрантите главен старшина Живко Иванов и главен старшина Руслан Драганов за всеотдайна и високопрофесионална дейност и за постигнати високи резултати в изпълнението на служебните задължения.
На следващия ден годишнината беше отбелязана в Бургас с военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка. Представителният духов оркестър на Военноморските сили изнесе празнични концерти в Бургас и Созопол.
Военноморският музей във Варна представи изложба, озаглавена „Творчество и пропаганда във флота в годините на Студената война“, посветена на творчеството във флота в годините на Студената война. Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще свири заедно с ансамбъл „Родолюбие“ от Тараклия, Молдова пред входа на Морската градина във Варна днес. В събота в Деня на отворените врати жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да посетят кораби от състава на ВМС, а тържествено събрание концерт започва в 18 ч в събота в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.
Кулминацията на тържествата по повод 142-рата годишнина от създаването на ВМС ще е на 8 август, когато по традиция на Морска гара Варна ще се състои тържественото вдигане на флаговете на корабите от състава на ВМС и ще се проведе военният ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.
Празничните прояви завършат с концерт на хора на ветераните, който ще започне от 18 ч. на сцена „Раковина“ в града.

Най-ново

Виж още

Избрани