Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Красноярск” е въоръжена с крилати ракети „Калибър”

[post-views]
„Красноярск” е въоръжена с крилати ракети „Калибър”

Димитър СТАВРЕВ

Третата атомна подводница от проекта 885М „Ясен-М” бе пусната на вода

На 30 юли 2021 г. в севернодвинското предприятие „Севмаш“ се състоя церемонията за пускането на многофункционалната атомна подводница „Красноярск“ – втората серийна (и трета поред) подводница от модернизирания проект 885М „Ясен-М“. Това съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната. На събитието присъства главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Николай Евменов, който заяви: „Попълването на подводните сили с тези атомни подводници ясно демонстрира етапа на активна модернизация на нашия флот с подводници и кораби, които нямат аналози в света“.

Руският ВМФ получи лидерната атомна подводница от модернизирания проект 885М „Казан“ на 7 май 2021 г. Втората „Новосибирск“ бе спусната на вода в края на 2019 г. и трябва да бъде предадена на ВМС до края на 2021 г.

В момента в доковете на „Севмаш“ се строят още 5 подводници проект 885М: „Архангелск“, „Перм“, „Уляновск“, „Владивосток“ и „Воронеж“.

Надводното водоизместване на многофункционалните атомни подводници тип „Ясен/Ясен-М“ е 8600 т, подводното водоизместимост е 13 800 т. Те могат да се спускат на дълбочина до 600 м и да достигнат скорост до 30 възла под вода. Проектът има смесена конструкция – лекият корпус обхваща само на част от здравия корпус в носовата част на подводницата за намаляване на шума.

За първи път в модернизирания проект „Ясен-М“ в руското коробостроене торпедните тръби са разположени не в носа, а зад отсека на централния команден пост. Подводниците от този проект са въоръжени с крилати ракети „Оникс“ и „Калибър“ и самонасочващи се 533-мм торпеда. В бъдеще те ще могат да използват и хиперзвуковите противокорабни ракети „Циркон“.

Цифров кокпит за Black Hawk

На 21 юли в Армейския авиационен център за върхови постижения във Форт Ръкър (Алабама) бриг. ген. Робърт Бари, изп. директор на програмата за армейската авиация, заяви: „Националната гвардия на американските СВ ще получи моделът Victor на вертолета Black Hawk до края на юли 2021 г.“.

UH-60V Victor е преобразуван армейски вертолет Black Hawk UH-60L Lima, чиято аналогова пилотска кабина е заменена с цифрова, за да съответства по-добре на възможностите на модела UH-60M Mike, най-новият вариант на хеликоптера. Моделът Victor е първият пробив в света на отворената архитектурна система за хеликоптерите на СВ на САЩ и ще служи като модел за армията.

През 2014 г. Redstone Defense Systems спечели договор от СВ на САЩ, за да вземе дизайна на пилотската кабина на Northrop Grumman и да интегрира технологията в прототипите на UH-60V. Три от тях бяха повече от 2 години в Центъра за интегриране в Redstone, където бяха модернизиарни.

A representation of the workforce who made the significant UH-60V milestone possible.

Армията си партнира с Corpus Christi Army Depot (Тексас), за да преобразува L-моделите във V-модели с темп от 48 вертолета годишно. Според експерти това е ​​твърде бавно, тъй като ще отнеме почти 16 години, докато СВ на САЩ модернизират всеки от своите 760 вертолета. Армията търси начини да ускори това, но в същото време тя е забавена от многобройни софтуерни предизвикателства и такиви относно надежността, открити при изпитанията.

Първоначалните оперативен тест и оценка на армията бяха извършен в Обединената база „Луис МакХорд“ (щата Вашингтон) през септември 2019 г., но поради проблемите със софтуера и надеждността армията реши да проведе втори тест. Предвидено бе той да се състои през третото тримесечие на 2020 г., но бе изместен с година поради пандемията от COVID-19 и закъсненията в сертифицирането за полети в националното въздушно пространство. На 27 юли 2021 г. първите 5 вертолета UH-60V бяха доставени на армейската Национална гвардия на щата Пенсилвания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани