Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пловдив почете Илинденско-Преображенското въстание

[post-views]
Пловдив почете Илинденско-Преображенското въстание

По повод на 118 години от Илинденско-Преображенското въстание с почетен караул от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бе почетена паметта на загиналите в националноосвободителните борби и войните за България. Пред Паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония бяха поднесени венци и цветя.

Строят беше приет от заместник-началника на щаба на СКСО по осигуряването полковник Йордан Йорданов. В общоградското честване участие взеха още председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметовете Тодор Чонов, Пламен Панов, Йордан Ставрев, заместник-областният управител Даниела Николова, общински съветници и представители на комитет „Родолюбие“.

„Да помним и да пазим свободата на нашата прекрасна родина, с дела трябва да покажем силния български свободолюбив дух, който не търпи вмешателство“, заяви в словото си д-р Лилия Учкунова, председател на Македонско културно-просветно дружество – Пловдив, дългогодишен общински съветник, носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“. Тя припомни и думите на Ванче Михайлов: „Ние идем от страна на голямата мъка, там, дето оковите и звънът техен, и сълзите на майките не са секнали“. „Връх на гордост в това въстание е не, че не е успяло, а това, че сме показали на род и родина, на всички хора, че свободолюбив е българският дух, че милеем за свободата и независимостта“, допълни д-р Учкунова. Паметникът в район „Южен“ в Пловдив, поставен през 1998 г., е съставен от един голям и три по-малки камъка, които символизират единството на българите от България, Мизия, Тракия и Македония.

Поклон пред героите

С тържествено честване в Хасково бе отбелязана 118-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Церемонията в памет на героите, загинали в тази епопея, бе организирана от община Хасково с участието на военнослужещи от 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада. Командващ ритуала беше лейтенант Стоян Спасов.

„Нека и ние днес имаме силата и смелостта да изпълняваме своя дълг към България с мъдрост, достойнство и вяра! Дълбок поклон пред героите! Бог да пази България!“, каза в словото си кметът на община Хасково Станислав Дечев. В знак на почит венци и цветя поднесоха кметът на Хасково Станислав Дечев, командирът на 31-ви батальон подполковник Светослав Годинов, заместник областният управител на Хасково Виолета Желева, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, представители на патриотични организации, общественици и граждани. Церемонията завърши с изпълнение на фолклорна група „Тракийска дъга“ при НЧ „Тракия 2008“ с ръководител Недялка Демирева.

Най-ново

Единична публикация

Избрани