Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След стажа във ВМА курсантите си тръгват по-уверени

[post-views]
След стажа във ВМА курсантите си тръгват по-уверени

Те научават, че лечението е споделена отговорност между лекаря и пациента.

Стажовете ни във ВМА да са два пъти годишно – това предлагат бъдещите военни лекари, курсанти след трети и четвърти курс във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и студенти от Медицинския институт във Варна. Много са им полезни опитът и знанията, събирани по време на визитациите, в манипулационните и операционните, по време на лекции на авторитетни в специалностите си лекари на ВМА, в обучението по авиомедицинска евакуация с посещение в авиобазите „Враждебна“, „Граф Игнатиево“ и „Крумово“. Полезна е тази практика, особено след обучението онлайн през годината. А днес едномесечният им стаж завършва. Представяме оценката за стажуването от различна гледна точка: на лекарите и медицинските сестри във ВМА, но най-вече на самите курсанти.

Модерните методи не заместват класическата Хипократова медицина

Проф. д-р Юлиян Райнов, началник на клиника „Хематология и онкология“

Много е добре, че амбициите на бъдещите военни лекари са големи. Резултат са и от това, че през стажа си във ВМА те се срещат с интересни практики във военната ни медицина. При нас има много по-голяма дисциплина и ние им предаваме опита си и гледаме на тях като на тези, които ще ни заместят. Курсантите са подготвени добре теоретически. В нашата клиника завършилите 3-ти курс се запознават с пропедевтика на вътрешни болести и терапия. Всеки лекар трябва да е научен да разпитва и преглежда болния. Никакви модерни методи не са достатъчни да заместят класическата Хипократова медицина. Докато не прегледаш болния, не можеш да правиш консултации по телефона.

С курсантите „разиграваме“ и какво се случва, когато един млад лекар отиде  във военно поделение: кои са им началниците, какви права имат и какви задължения, както и с какви болни най-често ще се срещат в поделението според профила на видовете войски. Така се започва. Какво се случва, например теоретично, при остър радиационен синдром след евентуална авария в АЕЦ „Козлодуй“. Когато военните лекари ще са на първа линия. И трябва да се опазят както при спасяване на болни от COVID-19 – от облеклото, дозиметрите, така и до транспортирането на пациентите във ВМА с дезактивация на пациентите. При стажуването курсантите трябва да се ориентират постепенно не само каква специалност ще изберат, но да знаят, че ще изучават профила и спецификата на натоварванията според поделенията, в които са лекари. Добре е да имат тренинг в поделенията, а нека всеки бъдещ лекар си има и професионална мечта да се развива по-нататък в болниците на ВМА във Варна, Плевен, Сливен, Пловдив или София. Но няма значение къде работиш, в 45-годишната ми практика във ВМА съм имал случай лекар от Харманли да поставя правилната диагноза, преди ние в София да успеем да го направим… Така че има добри лекари навсякъде, в поделенията също, но където и да е, лекарят трябва цял живот да учи.

Лили Николова, старша сестра в клиника „Гръдна хирургия“:

От първия ден асистират в операционната

Курсантите придобиха доста опит. Теоретично са подготвени много добре, а тук усвояват много практически дейности по отношение на пациентите. И в края на стажа вече се вижда колко много са надградили.  От първия ден асистират и в операционната, като се интересуват от всяка гледна точка в правенето на операции в гръдната хирургия. Учат се по време на операции, извършвани от проф. Деян Йорданов, началник на клиниката, и от проф. Георги Байчев и техните асистенти.  В момента присъстват на една от най-тежките операции – лазер на бял дроб, като двама от студентите асистират.

Елеонора Великова и Антоанета Коларска, 4-ти курс

Добре сме приети във всички клиники

По време на стажа, освен да придобиваме опит, се насочваме и към клиниките и клиничните дисциплини, които най ни прилягат според интересите ни. Най-важното по време на стажа са знанията и опитът, които придобиваме от работата в лекарски екипи с пациенти, от участието в рапорти и визитации. И така да се почувстваме повече лекари и част от екипа.

Добре сме приети във всички клиники, усещаме се като част от тях: в клиниките по кардиология, урология, хематология, белодробни болести. Според нас най-трудното във всичко това е опитът да бъдеш балансьор в отношенията лекар–пациент. Учим се как да се представи на болния информацията за заболяването и лечението. Защото лечението е наистина споделена отговорност между пациента и лекаря. Срещаме различни пациенти и се стремим към индивидуален подход към всеки от тях. Това ни помага по-добре да разбираме и запомняме трайно опита на лекарите в различните клиники.

Всичко е в организацията и съчетаването на задълженията

Николина Бадева (Смолян), Стефка Вълчева (Пловдив), Йордан Колев (Казанлък) и Мартина Москова (Бургас), завършили 3-ти курс, са за първи път на летен стаж във ВМА. Първо, 3 седмици от стажа си провеждат в Ендоскопска хирургия, после – във Втора коремна хирургия. Стажът е сестрински, изучават различните манипулации, следват посещения с лекарите в операционните, където извършват зашиване на рана, поставяне на катетър, на абокат, на мускулна инжекция, вземане на кръв, превързване на рани.

Най-трудното било вземането на кръв при възрастните пациенти. А най-силно ги впечатлила работата на лекарите в операционната, където им разрешавали да се включват в нещата, които вече владеят. След ученето онлайн през пандемията за месец наваксали в практиката. В лекарските екипи отговаряли подробно на въпросите, които възникват, например за разрезите в операционните. Със сигурност си тръгват след стажа по-уверени. Още не са учили клинични предмети, но хирургията вече им е доста интересна. Както и инфекциозните болести, които са актуална тема от почти 2 години. Много от симптомите в тези заболявания се припокриват и това е голямо предизвикателство при поставяне на диагноза. Много е важна ролята, казват четиримата курсанти, която някой преподавател или наставник изиграва за запалването ти към определена дисциплина.  На въпрос как се съчетава военното обучение с медицинското, отговорът е: всичко е в организацията и съчетаването на задълженията. И вече са сигурни, че могат да се справят с предизвикателствата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани