Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Братя по небе получиха лейтенантски пагони

[post-views]
Братя по небе получиха лейтенантски пагони

За да защитите родината си, трябва да работите на предела на възможностите, посъветва випускниците президентът Румен Радев.

8,30 ч. на 30 юли. Половин час преди началото на тържествената церемония по дипломирането на втория випуск на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ старши сержант Янул Димитров свири на старо пиано във Военния клуб в Плевен. Ръцете му бързо плуват по клавишите и вадят мелодиите на стари рок парчета. На дипломирането си, за разлика от колегите си, Янул ще е сам, защото баща му едва днес ще може да излезе от болницата в Добрич, придружен от сестра си. „И в небето е така, сам си срещу предизвикателствата“, казва той.

Знаят Янул като човека, който ще направи всичко – само да осъществи мечтите си. Той първи усети народната любов към авиаторите, защото два дни по-рано, на 28 юли, на сесия на Общинския съвет в Долна Митрополия получи Академичната награда за първенец в специалността „Летец-пилот“. Още на следващия ден Янул изхарчил парите, за ди си купи мечтаната от дете електрическа китара – стар Ibanez.

Отвън на площада за него и още 42-ма випускници следва още един Рубикон – получаването на дипломите и първите офицерски звезди. От този випуск само 4-ма са летци пилоти. Каре момчета, които са по дух и станали братя по небе в Долна Митрополия.

Минути по-късно на площада еква тържественият марш пред изпънатите випускници от военното училище, а президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев приема почетния строй.

„Горд съм, че и аз като вас съм випускник на това славно училище, в което вече осем десетилетия се срещат енергията и дръзновението на младостта с опита и знанието на мъдростта.  Днес вие получавате вашите пагони и това е вашият шанс да реализирате своите амбиции. Но офицерските пагони са преди всичко отговорност, защото вие се вричате на святата мисия за гарантиране на въздушния суверенитет и сигурността на родината. В тази мисия, повярвайте ми, няма място за илюзии. Тя е осеяна с рискове, изпитания и дълги и безсънни нощи. В тази мисия можете да имате успех, само ако работите на предела на човешките възможности. Защото във военната авиация среден път няма“, отправи силни думи към випускниците президентът Румен Радев. Той наблегна, че високият успех на випускниците е ясно доказателство, че родната ни Алма Матер е поела по пътя на център на авиационни знания, на изследвания и иновации, на изграждане на среда, която привлича млади, способни и авиационни хора.

На площада на тържествения акт по присвояване на първо офицерско звание „лейтенант“ на 43-ма випускници на ВВВУ „Георги Бенковски“  освен Румен Радев са заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски, висши военни и представители на местната и държавната власт.

„Направили сте правилен избор. Направете така, че инвестициите, които влага държавата в отбрана, да се превърнат в достатъчно възпиращ и отбранителен потенциал. От името на военното ръководство ви пожелавам успех, напред и нагоре“, поздрави випускниците адмирал Емил Ефтимов, който благодари и на командването и преподавателския състав на висшето военно учебно заведение за полаганите усилия и грижи за обучението и възпитанието на бъдещето на Военновъздушните ни сили. 

Бригаден генерал Юлиян Радойски също се обърна към питомците си – „Като бъдещи командири вие трябва да бъдете лидери, да мотивирате своите подчинени като високоподготвени специалисти, готови да участват в процесите на модернизация в БА и ВВС. Не се задоволявайте с постигнатото, разширявайте знанията, уменията и опита си, надграждайте и летете все по-нагоре“.

Президентът Румен Радев връчи пагоните, дипломата и наградата на първенец на випуска на лейтенант инженер Александър Недялков.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов също пожела успех на младите офицери. Той връчи награда на първенеца на випуска, както книги на историческа тематика на отличниците на отделните специализации.

Випускът ще бъде разпределен в различни военни формирования в страната – Граф Игнатиево, Крумово, Долна Митрополия, Безмер, Божурище, Балчик, ВВВУ „Г. Бенковски“. Началникът на отбраната призова младите офицери да следват примера на поколения авиатори и инженерно-технически състав и техните професионализъм, отговорност и родолюбие. Той заяви, че с предстоящото придобиване и въвеждане в експлоатация на новата бойна платформа Ф-16 Блок 70 ще нараснат способностите на ВВС за изпълнение на отговорните им задачи.

След 4 години съвместни изпитания карето пилоти също се разделя. Александър Недялков отива в Транспортния авиополк в София, Янул Димитров и Димитър Ташев – в Граф Игнатиево, а Марти Иванов остава в Долна Митрополия.

8 бъдещи генерали взеха дипломи за стратегическо ръководство

В първата смяна на випуска са още 30 студенти от направленията „Национална сигурност“ и „Психология“

8 офицери завършиха и взеха дипломи за  висшата форма на обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“ – курс по специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“. Випускници от академията в първа смяна на Випуск „Г. С. Раковски“ са  30 студенти в професионални направления „Национална сигурност“ и „Психология“, в различни специалности на факултет „Национална сигурност и отбрана” и факултет „Командно-щабен” също получиха своите дипломи.

В стратегическия курс един военнослужещ е от Китайската народна република, а един е офицер от Република Северна Македония. Всичките офицери завършват с отличен успех. Първенец на випуска е капитан I ранг Петко Якимов с успех отличен 6,00.

Общо 14 студенти завършват с отличие. Магистър Николай Кисьов, студент в редовна форма на обучение от специалност „Национална сигурност и отбрана“, е първенец на випуска.

„С получаването на документа за завършено ниво на образование вие получавате признанието на държавата за вложените старание и воля, както и очакването, че ще прилагате новите си знания и умения в полза на нейната сигурност. Сдобивате се със самочувствие, че сте надградили възможностите си да работите ефективно в областта на сигурността, отбраната и Въоръжените сили именно във Военната академия „Георги Раковски“ – научнообразователна институция с доказани традиции и утвърден авторитет“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков на церемонията по дипломиране.

„Днес изкачихте поредното стъпало по пътя на израстването си като лидери и командири“, обърна се заместник-началникът на отбраната към завършващите магистърската програма офицери. Генерал-лейтенант Стойков подчерта, че те са задълбочили познанията си за функционирането на системата за национална сигурност и на международните организации за сигурност. Запознали са се с теорията и практиката на стратегическото управление на отбраната и Въоръжените сили. Усъвършенствали са уменията си за вземане на важни решения при планиране и управление на операции на Въоръжените сили в различни условия. „Разчитаме на вашия випуск, че ще вложите целия си потенциал и ще допринесете към общите ни усилия по изграждането на по-способни Въоръжени сили – надежден гарант за сигурността на страната и надежден съюзник в НАТО и Европейския съюз“, заяви той.

Генерал-лейтенант Стойков изрази уважение към ръководството и преподавателите във военната ни Алма Матер за усилията им да осигуряват обучение, отговарящо на професионалното развитие на военнослужещите и кадрите за нуждите на централната и териториалната администрация. „Обучение, съответстващо на стратегическата среда на сигурност, динамиката на развитие във военното дело и днешните сериозни предизвикателства в дейността по гарантиране на сигурността и отбраната на страната и изпълнението на съюзническите ни отговорности“, категоричен бе той.

„Не е случайно, че този випуск носи името на великия български патриот и патрон на Академията Георги Стойков Раковски. През тази година отбелязваме 200 години от неговото рождение“, заяви заместник-началникът по учебната и научната част на военната ни Алма Матер полковник доцент Димитър Ташков. „Днес е ден за равносметка и за радост. Приключва един период на усилен труд и ви предстои нов. Получавате признание за усилията и упоритостта, които положихте по време на обучението си във Военната академия. Време, в което нашите усилия бяха фокусирани върху изграждането ви като лидери и експерти на стратегическо ниво в сферата на сигурността и отбраната“, обърна се към дипломиращите се офицери полковник доцент Ташков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани