Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Защо ваксинираните се заразяват с COVID-19?

[post-views]
Защо ваксинираните се заразяват с COVID-19?

Имунизираните боледуват леко и рядко стигат до болница

Оливър Бранс, Джон Бърн-Мърдок

„Файненшъл таймс“

Звездата на баскетболния „Феникс сънс“, здравният министър на Великобритания Саджид Джавид и гимнастичката от олимпийския отбор на САЩ Кара Ийкър имат нещо общо помежду си – и тримата дадоха положителни тестове за COVID-19, макар че са напълно ваксинирани. Нито една ваксина не е на 100 процента ефективна, винаги е могло да се очаква, че съществува инфекция, пробиваща защитата. В повечето случаи симптомите са леки. Въпреки това съвпадението между новата вълна от коронавируса и глобалната ваксинационна кампания, включваща по 200 млн. инжекции седмично, кара все повече хора да се питат: „Колко защитен съм аз?“.

Колко точно напълно ваксинирани хора са дали позитивен тест? Цветистите разкази за случаи, в които вирусът пробива ваксината, създават впечатление, че това е масово явление, но реалният брой на тези случаи остава малък и в общи линии съответства на очакванията, казват експертите.

„Няма такова нещо като перфектна ваксина

и казусът с COVID-19 не е изключение“ – казва професор Уилям Шафнер, инфекционист от университета Вандербилт. Най-ефективната ваксина, изобретявана някога, е тази срещу жълта треска, една доза от нея гарантира дълготраен имунитет на 98% от ваксинираните. Но дори това означава, че въпреки всичко 2% от хората ще се заразят с вируса.

Третата фаза от изпитването на повечето от водещите ваксини срещу COVID-19 показа, че ефективността срещу симптоматично инфектиране (заразяване, довело до проявени симптоми на болестта) е повече от 90%. Изследванията за действието на ваксините в реални условия във Великобритания, Израел и Канада показват малко по-ниска ефективност, отколкото в опитната среда. Причината за това вероятно е разпространението в последно време на „Делта-варианта“ на вируса, който е по-устойчив срещу ваксините. В този случай според различни изчисления ефективността срещу симптоматично инфектиране варира от 60 до 90% в зависимост от типа ваксина, който е използван.

Според Агенцията за публично здраве и обществени грижи на Великобритания около 17% от всичките 105 598 случая на открит Делта-вариант на коронавируса в четирите седмици преди 19 юли са констатирани сред напълно ваксинирани хора. Агенцията брои за напълно ваксинирани тези, които са получи втората доза преди, не по-малко от 14 дни. Антъни Мастерс, член на Кралското статистическо дружество, казва, че напълно ваксинираните ще бъдат все по-голям процент от заразените с вируса, просто защото ваксинационното покритие в страната става все по-високо и обхваща все повече младите хора, които са най-рискова група поради начина си на живот и склонността да участват в големи публични мероприятия. „Ако имаме изключително високо покритие сред различните възрастови групи, то ясно е, че мнозинството от новите случаи на заразяване ще бъдат сред напълно ваксинираните“ – казва той. До 21 юли т.г. около 55% от британското население бе получило две дози от ваксината. В Израел, където близо 60% от хората са напълно ваксинирани и покритието за различните възрастови групи е приблизително еднакво, 52% от новите случаи на заразяване в седмицата преди 21 юли са установени при ваксинирани хора.

Дали някои от напълно ваксинираните хора са в по-голям риск от други такива? Съвсем малък брой от напълно ваксинираните, у които е открит коронавирусът, се разболяват сериозно. Съгласно изследванията на Агенцията за публично здраве, базирани на реалната ситуация във Великобритания, ваксината „Пфайзер-Бионтех“ е с ефективност 96% срещу опасността заразените да постъпят в болница,а тази на „Астра Зенека“ – 92%. Но Натали Дийн, професор по биостатистика от университета „Емори“ в Атланта, подчертава, че тези данни са осреднени, в действителност

опасността зависи от рисковите профили на отделните хора

„Всичко е относително, когато става дума за ваксините и риска“ – казва той. Така например анализът на „Файненшъл таймс“ за нивото на смъртност при заразените в глобален план показва, че 80-годишен човек, получил две дози ваксина, е изложен на същата опасност да умре от вируса, както неваксиниран 50-годишен.

В Англия ваксинационният процес обхвана първо най-възрастните хора и след това постепенно се придвижваше към следващите възрастови кохорти, сега девет от десет човека на възраст над 50 години са получили по две дози. 30 процента от приетите в болница заради „Делта-вариант“ на коронавирусната инфекция 1788 човека в четирите седмици преди 19 юли са били напълно ваксинирани. От февруари до 21 юли в страната има 460 смъртни случая на инфектирани с „Делта-варианта“ и близо половината от тях са били напълно ваксинирани.
„Това е просто отражение на факта, че ваксинационното обхващане при възрастните хора е много високо“ – казва Антъни Мастерс. „Може да звучи перверзно, но това е маркер за успешната ваксинационна кампания, движеща се от най-възрастните към по-младите. Ако всеки бъде напълно ваксиниран, то разбираемо е, че всеки, попаднал в болница или умрял от COVID-19, ще е ваксиниран.“

Същото е с коланите в автомобилите. Около две трети от загиналите при пътни инциденти във Великобритания са били с поставен предпазен колан, но това просто е следствие от факта, че правилото за коланите е спазвано от 99% от хората. Същата логика е приложима спрямо тежкото заболяване и смъртните случаи от вируса в общества с много високо ниво на пълна ваксинация. Иначе казано – високият процент на напълно ваксинирани сред заболелите и хоспитализираните не означава, че ваксините се провалят.

Вандербилт Шафнер добавя, че хора, които изпитват неприятни, но леки симптоми от коронавируса, вероятно биха страдали сериозно или дори биха умрели, ако не бяха ваксинирани. „Когато мои пациенти ми се оплачат, че въпреки ваксинацията те все пак карат лека форма на COVID-19, аз винаги им казвам, че съм щастлив да ги видя, че са тук и се оплакват.“

Можем ли да тестваме доколко сме защитени?

Все още не. Най-лесният начин да разберем колко имунитет е генерирала ваксината за нас лично е да измерим наличието на неутрализиращи антитела в кръвта. Но Т-клетките и Б-клетките, които допълват имунната система на организма, също играят роля и учените все още нямат яснота кой измерител дава най-голяма яснота за ефективността на ваксината. Достъпните в аптечната мрежа тестове за антитела показват само дали съответният човек има или няма антитела срещу COVID-19, но имунитетът трябва да бъде разбиран като „скала или континуум“, казва Дани Алтман, професор по имунология в Кралския колеж в Лондон. „Това не е нещо бинарно. Вие не сте в опасност или в безопасност, защитени или незащитени. Всички хора имат вариращи нива на защита, създадени от ваксината.“ Тази степен на имунитета може да бъде очертана от тест, наречен неутрализиращ анализ, който изследва колко пъти антителата, изолирани от кръвната проба, могат да бъдат разреждани в лабораторията и все още да са в състояние да неутрализират вируса. В най-крайния случай хора с компрометиран имунитет могат да генерират антитела, издържащи 100-кратно разреждане. За сравнение – здрав млад човек може да има антитела, издържащи десетхилядно разреждане, което означава, че е непроницаем за инфекцията.
Какво означават неперфектните ваксини за стадния имунитет? Кит Йетс, специалист по математическа биология от университет „Бат“, предупреждава, че непълната защита, предлагана от ваксините, означава, че би могло да е невъзможно да се постигне стаден имунитет, докато ваксинацията не обхване над 90% от населението.

Адам Кучарски, епидемиолог от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, смята, че при очакваните по 100 хиляди случая на новозаразени дневно в края на август във Великобритания последиците от „неперфектните ваксини“ скоро ще станат ясни. Той изчислява, че ваксините срещу COVID-19, използвани в страната, имат средна ефективност между 91 и 97% за превенция срещу хоспитализация. Но малка разлика в ефективността на ваксините би могла да има голям ефект върху това, колко натоварена ще бъде британската здравна система от новата вълна на коронавуриса.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани