Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните контролират северната граница на Афганистан, твърдят в Русия

[post-views]

Въоръжени талибани са установили контрол върху границата на Афганистан с Таджикистан и Узбекистан, съобщи днес руският вестник „Комерсант“, като се позова на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предаде Ройтерс.

След като бяха свалени от власт през 2001 г. с военната намеса на САЩ и съюзници, талибаните се сражават, за да възстановят шериата като система за управление в Афганистан. Вчера бе съобщено, че те са превзели още една столица на северна афганистанска провинция – осма поред през шестдневната им офанзива.

Талибаните вече владеят повечето от териториите, граничещи с бившите съветски републики в Централна Азия. Представител на ЕС каза вчера, че под техен контрол е 65 на сто от територията на страната.

По думите на Шойгу талибаните са обещали да не преминават границата, но Москва ще продължи със своите съвместни военни учения със съюзниците си в региона.

Русия има голяма военна база в Таджикистан, което означава, че ще я отбранява при евентуално нашествие. Правителството на Узбекистан също е в близки отношения с Русия.

От 1979 до 1989 г. Съветският съюз бе окупирал Афганистан, където даде 15 хиляди убити и десетки хиляди ранени.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани