Информационен център на Министерство на oтбраната

Летците от „Враждебна” спасяват човешки живот

Летците от „Враждебна” спасяват човешки живот

Във всеки час на денонощието военните пилоти са готови да излетят до 20–30 минути

Само за два дни екипажи на 16-а транспортна авиационна група (ТАГ) от състава на Военновъздушните сили се намесиха три пъти в съдбата на хора, които имаха спешна нужда от помощ. Във вторник на пистата на военната Авиобаза Враждебна самолетът „Спартан” се връща два часа и половина след излитането си към Варна с млада жена на борда след кръвоизлив и мозъчна аневризма. Тя е придружена от лекари от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в София, където е транспортирана за спешна операция при екипа на доц. д-р Станимир Сираков. Полетът е имал съдействието на гражданската авиация, която осигурява приоритетно преминаването на военния самолет. Военните пилоти казват, че всеки от тях при такива полети се поставя на мястото на човека, чийто живот е застрашен.

„Получихме сигнала и реагирахме по най-бързия възможен начин и в рамките на 25–30 мин бяхме готови за излитане”, разказва капитан Николай Георгиев. И подчертава съдействието на колегите си от Варна, които спират гръцки самолет, за да премине военният „Спартан” с предимство. Добрата комуникация между различните институции са ключова предпоставка задачата да се извърши качествено и навреме. Така пилотите обобщават проблема, при който понякога се случва липсата на точна информация за конкретния случай да ги постави пред предизвикателства. Ние сме тук, за да помагаме, казва капитан Георгиев, а ясната предварителна информация предпоставя и съответната подготовка на самолета за посрещане на пациента. А всяка минута е животоспасяваща, допълва капитан Михаил Димитров, част от екипажа, транспортирал пациентката от Варна. „От нас като пилоти се изисква

транспортът да е максимално бърз и максимално щадящ

доколкото позволяват условията”, обяснява той.

И за двамата военни пилоти от 16-а ТАГ това е поредният полет, в който участват в спасяване на нечий човешки живот. Каквито и те… и техните колеги от ВВС изпълняват десетки пъти от години. Удовлетворението след такъв полет на „въздушните линейки” не може да се сравни с нищо друго, казва капитан Димитров. Защото помагаш на някого да продължи живота си. Очакването е да се задълбочи доброто партньорство с Министерството на здравеопазването. Имаме самолети, подготвен състав и ресурса да го направим – защо да не го използваме по-често, както се прави в други страни, казват военните пилотите от Авиобаза Враждебна.

Още същия ден в късния следобед самолет „Спартан” с друг екипаж излетя до Виена, за да транспортира десетки деца и техни преподаватели със симптоми на COVID-19 от лагер за езикова подготовка в Австрия. И  задачата съответно е изпълнена. Никой не постави въпроса за риска от заразяване.

На следващия ден, още в 7,20 сутринта тримесечно бебе с необходимост от спешна медицинска интервенция, придружено от лекарски екип от детска болница „Проф. Иван Митев”, излетя от пистата на „Враждебна” за Летище „Шарл дьо Гол” в Париж за лечение във френска клиника. Специален кувьоз и бутилки с кислород, реанимационна апаратура и монитори придружават малкия пациент по време на четири и половина часовия полет. А състоянието му по време на полета се следи на апаратурата от два екипа – от педиатрите от детската болница и лично от д-р Благомир Здравков, директор на болницата с опит от три медицински евакуации с ВВС.

ВВС ни оказаха пълно съдействие, както винаги каза д-р Здравков.

В екипа като бордна медицинска сестра е старшина Мария Борисова от отделението по авиомедицинска евакуация на ВМА. За повече от единайсетгодишния си опит, с над 20 медицински евакуации, вкл. в чужбина, тя казва, че са важни координацията, умението да работиш в среда с лекари от различни болници, с различни министерства, ангажирани с евакуацията. А всяка минута в такъв момент е „златна”. „В медицината трябва да можеш да работиш и с международни екипи, опит за това придобиваме в международни учения. Защото по време на война не знаеш „кой ще ти се падне”, казва старшина Борисова.

Всъщност Министерството на отбраната никога не е отказвало да изпълни молба за медицинска евакуация и армията да осъществи една от основните си задачи в помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи. „Колкото повече летиш, толкова нещата все по-добре се получават”, споделя бордната сестра Мария Борисова. „В началото те е страх, после става рутина, а накрая ти е приятно, независимо колко тежка е задачата. Не се замисляш за новост, трудност или предизвикателство.” Тя си пожелава авиационната медицина да не е професия от бъдещето, а възможност от настоящето, както е в повечето европейски държави.

Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а ТАГ: Днес помагаме на едно дете да оживее

Имаме достатъчно опит в тази дейност. Поддържаме 24-часово бойно дежурство за аварийно-спасително осигуряване. Така че това за нас е вече рутина, но всяка задача носи своята емоция, естествено. Особено, когато става въпрос за деца. Имаме достатъчно подготвени екипажи, достатъчно изправна техника, така че няма да кажа голяма приказка – такива задачи изпълняваме всекидневно. Остава важна координацията, когато се поставя задачата, понякога от няколко институции. Защото ние си имаме военен команден център по линия на оперативните дежурни. И така не се създава хаос. Никога не сме отказали или провалили такава по-скоро транспортно-санитарна задача за превозване на болни, пострадали или пренасяне на донорски органи за трансплантация. Без значение за коя част на денонощието става дума. А днес помагаме на едно бебче да оживее.”

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top