Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С вертолети срещу огъня

[post-views]
С вертолети срещу огъня

Екипажи от 24-та авиационна база участват в гасенето на пожари в страната

На 27 юли екипаж с вертолет „Кугар” участва в гасенето на пожар, обхванал борова гора в труднодостъпна местност в района на община Твърдица, област Сливен. Задачата продължава над 4,5 ч, като са извършени 37 пуска на общо над 70 т вода. На 28 юли в действията се включват два екипажа и за 9 ч са извършени 86 пуска на общо над 150 т вода. На третия ден, 29 юли, гасеното на пожара от екипаж с „Кугар” е в продължение на 4 ч, като за 35 пуска е хвърлена 56 т вода върху пламъците…

Така през това лято военнослужещите от 24-та авиационна база започнаха борбата срещу разраснали се пожари в страната в помощ на наземните сили. На 2 август екипажи с „Кугар” потушаваха пожар, обхванал борова гора в труднодостъпна местност в района на с. Розино, община Карлово. И за 4 ч и 25 мин те са направили 16 пуска на над 25 т вода, а на 3 август задачата е продължила 2 ч и 55 мин, като са извършили 13 пуска на над 20 т вода.

Огнената стихия няма почивен ден. Така е и за екипажите от авиобазата. На 4 август те са се включили в гасенето на пожар в покрайнините на с. Старосел, община Хисар, и за 2 ч и 40 мин и 35 пуска са излели върху пламъците 56 т вода. И само след няколко дни, на 7 август следобед, отново са участвали в гасенето на пожар край с. Михилци, община Хисар. За 5 ч и 45 мин са направили 108 пуска на близо 173 т вода.

Майор Йордан Йорданов

Един от най-опитните в задачите при гасенето на пожари от 24-та авиобаза е майор Йордан Йорданов – началник на служба „Безопасност полети и обективен контрол”. Бил е командир на екипаж при пожарите край селата Твърдица, Розино, Старосел и Михилци. Обяснява, че пожарите не са били малки, и то на труднодостъпни места. За всеки от тях са се съобразявали с вятъра, терена, начин на подхождане…

Важно е откъде взимаме вода. По-добре е, ако водоемът е в близост, защото имаме възможност да направим повече заходи и тогава дейността ни е по-ефективна. Някой път сме били в затруднение и се е налагало по-дълго време да летим до водоем, а това води до по-голям разход на гориво. Обучението ни е за гасене на пожари в равнина, до 1000 м надморска височина и в планински район над 2000 м надморска височина. Колкото по-голяма е височината, възможностите на вертолета намаляват, подемната сила става по-малка, потребната тяга се увеличава и идват затрудненията. Правим корекция на количеството гориво, изчисляваме максималното полетно тегло, посочва майор Йорданов.

Подвесната система Bambi Bucket на „Кугар” взима 2000 кг вода, но заради големите жеги и възможностите на хеликоптера са направили ограничение на 1600 кг. Така изразходват по-малко гориво и имат повече време за гасене. За сравнение – системата Bambi Bucket на Ми-17 може да вземе 2500 кг вода.

Капитан Пламен Мицев

Капитан Пламен Мицев е инженер в ескадрила за оперативна подготовка на авиационната техника и при пожарите е борден техник. В екипажа има и оператор, който пуска водата. Следят напълването на Bambi Bucket и дали има препятствия около водоема. А пожарникар поддържа свръзка с координатори и указва в кой район на пожара ще бъдат по-ефективни. Един екипаж може да работи до 6 ч и след това се заменя с резервен.

Сержант Атанас Грозев е авиомеханик и обслужва системата Bambi Bucket. С колегите си я поддържат в готовност. Подкачват системата към хеликоптера и я изпробват на място. По време на пожара, ако тя има минимален отказ, го  отстраняват. И след изпълнението на задачата, разкачват Bambi Bucket.

Сержант Атанас Грозев

Като командир на екипаж на „Кугар” при гасенето на пожари участва и заместник-командирът на 24-та авиобаза полковник Димитър Павлов. Той уверява, че съвсем скоро ще имат готовност да включат още два хеликоптера в тази дейност – един „Кугар” и един Ми-17. Но с вертолетите изпълняват и други задачи, като дежурства по аварийно-спасително осигуряване и подготовка на пилоти.

И само два часа след разговорите с военнослужещи от авиобазата по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и по разпореждане на началника на Отбраната адмирал Емил Ефтимов към Рила планина излетя вертолет „Кугар”. Неговият екипаж трябваше да участва в потушаването на пожар в района на Мусаленската пътека под х. „Ястребец”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани