Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

БАТ-1М и БТМ-1М – „исполините на войската“

[post-views]
БАТ-1М и БТМ-1М – „исполините на войската“

Бързоходна траншейна машина БТМ-1М и булдозер БАТ-1М са „исполините на войската“. Първата се използва за изкопаване и зариване на траншеи, окопи и съобщителни ходове. Втората е инженерна машина за аварийно-спасителна работа в зони на масови разрушения, химическо, бактериологично и ядрено заразяване.

И двете машини са съветски. БТМ-1М е разработена на базата на тежък артилерийски влекач АТ-Т през 50-те години на ХХ в. Постъпила е на въоръжение в Българската армия през 1959 г. Има екипаж от двама души и тегло от 27 500 кг. Двигателят е дизелов, 12-цилиндров, с 305 конски сили и развива до 36 км/ч по шосе.

БАТ-1М също е разработена на базата на влекач АТ-Т, но постъпва на въоръжение в Българската армия от началото на 60-те години на ХХ в. Останалите ТТ данни са същите като тези на БТМ-1М.

Нарекохме условно двете машини „исполините на войската“, защото с тях са се проправяли пътища през просеки, те са помагали при снегопочистване, като едно от последните им активни използвания беше само преди няколко години. Забравени, именно тези „исполини“ отвориха редица пътища в Смолянско през тежките зими.

Затова народът е казал, че не се плюе в кладенец, защото човек, никога не знае кога ще му се наложи отново да пие вода от стария кладенец. Преди няколко години беше ремонтирана машина от този тип в 10-а ремонтна база за въоръжение и техника – София. Това показа, че необходимостта от тези съоръжения не само не е отпаднала, а дори напротив, повишила се е, защото това, което тези машини са можели да правят и все още могат, много трудно би се достигнало като краен резултат с друг тип машини. 

Едни от последните такива машини бяха натоварени на влакови композиции на гара Момчилград, преди десетилетия, което беше съвестно документирано от военния ежедневник тогава. Днес БТМ-1М и БАТ-1М могат да бъдат видени и в Националния военноисторически музей, където те са експонирани в цялото си техническо величие, подържани, боядисвани и обслужвани, за да не бъдат забравяни, защото те все още са изключително необходими при екстремни ситуации. Грижата за „исполините на войската“ е високопрофесионална и именно заради това днес можем да видим с какво сме разполагали като техника, която наистина се оказва незаменима в някои ситуации, защото времената се менят, но нуждите са едни и същи, когато ни затрупат снеговете, именно военните булдозери са тези, които пробиват преспите, за да стигнат спешните екипи до бедстващите хора високо в планините.

Националният военноисторически музей днес ни представя няколко модификации и модели на БТМ-1М и булдозер БАТ-1М, които са се използвали активно през годините във армията ни. Посетителите на институцията имат възможност да се запознаят подробно с ТТ данните на машините, както и да ги разгледат отблизо, при това от всички страни и лично да се убедят по вида на различните технически приспособления, във възможностите на тези легендарни и истински „исполини на войската“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани